ЗАКУСКА
Розови палачинки
Прoдукти: 4 домата, 750 мл прясно мляко, 1 яйце, брашно, сол, олио, магданоз, сирене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на половинки доматите и ги пущаме във вряща вода. Попарваме 1-2 мин, изваждаме ги и претриваме през цедка. Към доматения сок прибавяме млякото, яйцето и брашно за получаване на гъсто течно тесто. Изпържваме палачинки в малък тиган. Поднасяме ги прегънати на две и поръсени с настъргано сирене и магданоз.
ОБЯД
Супа с алабаш
Продукти за 4 порции: 1 алабаш, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. брашно, 3 с.л. олио, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме алабаша на кубчета и го пущаме в 1 л вряща подсолена вода. Щом омекне застройваме супата с размитото в горещото мляко брашно, поръсваме с индийско орехче и отстраняваме от огъня.
Млечен гювеч
Продукти за 4 порции: 250 г сирене, 500 мл прясно мляко, 2 кофички кисело мляко, 6 яйца, 1 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. галета, 1 голяма връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и последователно прибавяме към тях натрошеното сирене, зехтина, прясното и киселото мляко. Посоляваме и поръсваме с наситнения магданоз. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем гювеча в силна фурна.
Мляко с грис
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.
ВЕЧЕРЯ
Спагети със сирене
Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 200 г сирене, 2 домата, 3-4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, настъргваме ги на едро ренде и ги задушаваме в олиото. След това заливаме спагетите с получения сос, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме.
Плодов букет с бисквити
Прoдукти: 750 г плодове (праскови, кайсии, сливи, круши), 250 г сметана, 125 г бисквити, 125 г захар, 50 г коняк (ром), 50 г ядки (лешникови, орехови, бадемови), 10 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Плодовете обелваме и изчистваме от костилките, след което ги подреждаме в тавичка. Поръсваме с част от захарта и запичаме във фурна на умерена температура. Сметаната разбиваме с останалата захар на твърд сняг. Счукваме ядките в хаванче и смесваме с изпечените плодове. Към сметаната прибавяме ситно натрошените бисквити и смесваме с плодовете. Слагаме разтворения във вода желатин и ароматизираме десерта с коняка (рома). Готовата смес разпределяме на равни части в подходящи стъклени чаши или купички и оставяме в хладилника, за да се стегне желатинът.
Карамфилът е от цветята, които не се нуждаят от описание. От хилядолетия той е неизменен спътник на хората в радост и мъка. Древните гърци приписвали появата му на разгневената от неуспешен лов богиня...
Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...
Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...