Още рецепти » 04 април

 04 април

ЗАКУСКА

Пирожки със сирене и сусам

Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Доматена кремсупа с макарони

Прoдукти: 150 г дребни макарони, 500 г домати, 1 глава лук, 50 г краве масло, 75 г настърган пармезан, карамфил, черенен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни кубчета и ги сипваме в тенджера с разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания лук и подправяме с карамфил, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме, докато продуктите омекнат, изчакваме сместа да изстине и пасираме на гладко пюре. Наливаме 1 л топла вода и възвираме на огъня. После добавяме макароните и варим, докато омекнат. Поднасяме готовата супа, поръсена с настърган пармезан.

Мариновано пилешко с гъби и лук

Прoдукти: 1 кг пилешко филе, 2-3 глави лук, 400 г гъби, 4 с. л. сухо бяло вино, сока от половин лимон, 3-4 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 с. л. босилек, 2 с. л. горчица, 2-3 големи скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета (като за шишчета). Смесваме в купа горчицата, виното, сока от лимона, олиото, босилека, счукания чесън, магданоза, сол и черен пипер и много добре разбъркваме. Мариноваме месото в тази смес за около 20 минути. Нарязваме гъбите на едро (по-малките оставяме цели), а лука – на полумесеци. Добавяме ги към месото, разбъркваме добре и изсипваме заедно с маринатата в плик за печене. Завързваме плика, надупчваме го с нож на няколко места и го поставяме в съд за печене. Печем около час и половина във фурна, загрята до 200°С.

Лондонски пастички

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 150 г кристална захар, кората от половин лимон, конфитюр от ягоди, бадеми.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме един по един отделените жълтъци, настърганата лимонова кора и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно квадратна тавичка, така че да получим пласт с дебелина около 1,5 см. Печем в умерена фурна. След като блатът се изпече разстиламе върху него конфитюр от ягоди и го заливаме с глазура приготвена от разбитите с кристалната захар белтъци. Поръсваме с нарязани и леко препечени бадеми и отново запичаме в слаба фурна. Нарязваме още топлия сладкиш на квадратчета.

ВЕЧЕРЯ

Пролетни котлети

Прoдукти: 500 г коприва, 500 г спанак, 2 връзки магданоз, 2 яйца, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено сирене, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Заливаме копривата, спанака и магданоза с вряща подсолена вода и ги оставяме на огъня само да заврят. Прецеждаме и ги нарязваме на ситно. Прибавяме яйцата, брашното и натрошеното сирене. Разбъркваме. С лъжица гребваме от сместа и пускаме в силно нагорещена мазнина. Пържим котлетите, докато потъмнеят.

Ябълков крем

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 к.ч. захар, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 големи ябълки, 25 г желатин, 1/2 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина за 30 мин в 1 ч.ч. вода. Сваряваме прясното мляко с разтворената в него захар, прибавяме набъбналия желатин и бъркаме, докато се разтопи напълно. След това смесваме с киселото мляко и ванилията и прибавяме счуканите орехови ядки и предварително нарязаните на кубчета ябълки /обелени и почистени от семената/. Разбъркваме леко, изсипваме в голяма порцеланова купа и оставяме в хладилника да желира. Преди да обърнем готовия крем, потапяме за малко купата в гореща вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

Саксонска Швейцария

Преди 200 години двама швейцарски художници пътували из Германия, за да търсят романтични пейзажи. Намерили ги в Саксония, недалеч от Дрезден, където Елба пресича високите части на Пясъчниковите плани...

Вкусотии с тиква

Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...

Стиропорни таванни плоскости

Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...

Начало