ЗАКУСКА
Бързи бухти
Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Студена супа с овче кисело мляко
Прoдукти: 500 г млади картофи, 1 л вода, 1 ч.ч. овче кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Сваряваме ги в кипящата вода, пасираме и ги връщаме в супата. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме киселото мляко и ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме много добре и сервираме супата след като изстине напълно.
Млади тиквички на фурна
Прoдукти: 1,5 кг тиквички, 1 1/2к.ч. олио, 400 г сухар, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и ги сваряваме цели в подсолена вода. Нарязваме ги на тънки филийки и ги нареждаме в пръстен съд. Между тиквичките ръсим със ситно нарязан магданоз и черен пипер, а най-отгоре поръсваме със ситно натрошения и пресят сухар. Поливаме с олиото и запичаме до порозовяване в умерена фурна. Поднасяме тиквичките студени, подправени с лимонов сок.
Панирана акация
Прoдукти: 16 съцветия от бяла акация /жълтата е отровна/, 2-3 яйца, 3 с.л. брашно, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре акациевите съцветия и ги потапяме последователно в брашно, в разбитото яйце и пак в брашно. Пържим в сгорещената мазнина до златисто. По желание поръсваме панираната акация със сироп от ягоди или малини.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от гъби и спанак
Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.
Ягодов крем със сметана
Прoдукти: 500 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 5-6 с.л. пудра захар, 2 с.л. ром или коняк, 2-3 бишкоти или вафлички.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме почистените ягоди с рома и половината от пудрата захар, разпределяме в чаши или купички и оставяме за 30 мин в хладилник. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар и разпределяме върху ягодите. Държим крема в хладилник до сервирането без да го разбъркваме. Поднасяме с по 1 бишкота или вафличка.
Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...
Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...
Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...
Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...