Още рецепти » 17 ноември

 17 ноември

ЗАКУСКА

Вита баница с мая

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.

ОБЯД

Пилешка супа със застройка

Продукти за 4 порции: 2 връзки корени за супа, 1 пиле, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, настъргана лимонова кора, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно корените и ги задушаваме в сгорещеното олио, докато омекнат. Прибавяме разрязаното на 2 половинки пиле, наливаме 6 ч.ч. вода и варим 30 мин на тих огън. Изваждаме пилето и го използваме за друго ястие, а в бульона пускаме топка, която сме приготвили от брашното и маслото. Варим 5-6 мин. Отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитите яйца. Посоляваме на вкус и подправяме с лимонов сок и настъргана лимонова кора. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Котлети с мариновани лукчета

Продукти за 4 порции: 4 свински котлета по 200 г, 50 г брашно, сол, черен пипер, 50 мл зехтин, 2 глави лук, 450 г цели консервирани домати със сока, 250 мл червено вино, 150 г сладки мариновани лукчета, 1 с.л. оцет, мащерка, сол, черен пипер, 1 с.л. захар

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, солта и пипера. С дървено чукче изтъняваме леко котлетите, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в тиган с двойно дъно в 1 с.л. зехтин. Прехвърляме ги в огнеупорен съд, отцедени от мазнината. Доливаме в тигана останалия зехтин и пържим 2 мин нарязания на ситно лук. Прибавяме нарязаните на парченца домати заедно със сока, подправяме със сол и черен пипер и готвим, докато течността поизври. Прибавяме виното, оцета и отцедените от маринатата лукчета. Готвим още 3 мин. Подправяме с мащерката. Заливаме котлетите с този сос и ги наръсваме със захарта. Захлупваме и печем 1 час на 180°С.

Щрудел с тиква

Прoдукти: 1 ч.ч. разтопено краве масло, 500 г брашно, 1 щипка сол, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. трохи от сухар; зa плънката: 2 ч.ч. пюре от печена тиква, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. захар, 1 к.ч. едро счукани орехи.

Нaчин на приготвяне: От брашното, разтопеното масло, содата, солта и хладка вода омесваме меко тесто, без много да го измесваме. Оставяме тестото да престои 30 мин. Разтриваме опечената тиква на пюре и я запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме млякото и захарта и бъркаме на огъня, докато сместа да се сгъсти. След това изчакваме да изстине, прибавяме едро счуканите орехи и разбъркваме. Разточваме от готовото тесто 2 кори. Застиламе с едната дъното на намаслена и поръсена със сухара тавичка. Отгоре разстиламе плънката на пласт дебел около 2 см. Покриваме с втората кора. Надупчваме щрудела на 2-3 места с вилица и печем в силна фурна. Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пита от сух хляб и пилешко месо

Прoдукти: 8-10 тънки филии сух хляб, 1 малко пиле, 1 глава лук, 10 гъби, 2 с.л. доматено пюре, 2 яйца, 1 ч.ч. сметана, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Месото от пилето смиламе, а костите заливаме със студена вода и варим на тих огън най-малко 1 час. Стопяваме половината от маслото и в него задушаваме нарязаните на ситно лук и гъби. Когато омекнат, прибавяме смляното месо. Посоляваме сместа и задушаваме, като от време на време прибавяме по 1-2 с. л. бульон от костите. Сваляме от огъня и прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, черен пипер, сол и магданоз. С част от маслото обилно намазваме тавичка и в нея подреждаме половината от хлебните филии. Поръсваме с бульон и изсипваме приготвената плънка. Отгоре нареждаме останалия хляб и върху тях разпределяме останалото масло. Яйцата разбиваме със сметаната и щипка сол и изливаме равномерно върху питата. Печем в силно загрята фурна до зачервяване на заливката. Питата нарязваме на парчета и поднасяме с доматен сос и салата според сезона.

Желиран крем с южни плодове

Прoдукти: 800 мл прясно мляко, 6 яйца, 4 с.л. брашно, 3 пълни с връх ч.л. желатин, 1-2 банана, 1 портокал, счукани орехи и лешници, 3-4 с.л. стафиди, 2 с.л. какао, по избор плодове от сладко: вишни, смокини, портокалови кори и др.

Нaчин на приготвяне: На умерен котлон стопяваме захарта в млякото. Прибавяме разбитите с миксер жълтъци, заедно с брашното и малко вода на гладка каша. Бъркаме, докато сместа се сгъсти, без да й позволяваме да завира. Прибавяме накиснатия в малко хладка вода и набухнал желатин и го стопяваме в крема. Сваляме от котлона и го оставяме да изстине. В това време разбиваме с миксер белтъците на твърд сняг. Обелваме банана и портокала, разполовяваме надлъжно банана, а портокала разделяме на резенчета и ги аранжираме красиво на дъното на кръгла къдрава кексова форма. Прибавяме разбитите на сняг белтъци лъжица по лъжица в млечната смес и объркваме добре с дървена лъжица. Разделяме тази смес на две в различни купи. В едната разбъркваме какаото и изсипваме счуканите ядки. В другата слагаме стафидите, нарязаните на парченца плодове от сладко и парченца банани или портокали. По желание на дъното на формата поръсваме стафиди, счукани ядки и пр. Изливяме част от кафявата смес върху плодовете на дъното, изчаквамче леко да стегне /може да я сложим за малко в хладилник/, наливаме бялата, пак леко стягаме, доливаме какаов пласт и слагаме в хладилнтик за 3-4 часа да стегне. Преди сервиране топваме за секунди формата в гореща вода, обръщаме я върху тортена чиния, гарнираме по желание с разбита сметана и режем крема на парчета като торта.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашeн кабинет във всяка стая

Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...

Постни гозби с прясно зеле

Задушено зеле Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 4-5 моркова, 4-5 домата, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. олио, чубрица, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето и го смесваме с нас...

Направете си градина на балкона

За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкон...

Защо е нужен велотестът?

Велоергометричната проба е полезно и информативно функционално безкръвно изследване при боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфаркт). Има широко приложение и в спортната медицин...

Начало