Още рецепти » 14 февруари

 14 февруари

ЗАКУСКА

Палачинки с плънка от праз

Прoдукти: 4-5 стръка праз /само бялата част/, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол; за палачинките: 2 ч.ч. прясно мляко, 300 г брашно, 2 яйца, 1-2 щипки сода бикарбонат, 6 с.л. настърган кашкавал, мазнина за пържене на палачинките.

Нaчин на приготвяне: Почистваме праза, нарязваме го на колелца, посоляваме го и го задушаваме в олиото, докато омекне. Смесваме млякото, разбитите яйца, пресятото брашно, содата за хляб и 1 щипка сол. От сместа забъркваме рядко палачинково тесто. Загребваме от тестото с дълбока разливна лъжица и сипваме на дъното на силно сгорещено и намазано с мазнина тиганче. Изпичаме палачинките от едната страна, обръщаме ги и ги запичаме и от другата страна. След това ги изваждаме и разпределяме върху тях задушения праз. Завиваме ги на рула и ги поръсваме с настъргания кашкавал. Поднасяме палачинките топли.

ОБЯД

Супа от миди и сьомга

Прoдукти: 1 ч.ч. изчистени от черупките миди, 100 г филе от сьомга, 1 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 картофа, 1 кисела краставичка, 5-6 зелени маслини, 1 стрък праз /бялата част/, 3 с.л. сухо бяло вино, 1- 2 с.л краве масло, пресен босилек, черен пипер, шафран, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. Слагаме нарязаните на кубчета картофи, наливаме бульона и варим на умерен огън. След 10 мин прибавяме мидите и нарязаното рибено филе. Варим още 5 мин и сипваме виното, а малко по-късно – сметаната, млякото и подправките. Поднасяме с лентички от зелени маслини и кисела краставичка.

Задушен октопод с лук и маслини

Продукти за 4 порции: 500 г октопод, 2 с.л. зехтин, 2-3 глави лук, 2 с.л. доматено пюре, 10-12 зелени маслини без костилки, 1 с.л. каперси, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. стрита мащерка, 1 ч.ч. червено вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме октопода. Начукваме го леко с чукче за месо и го нарязваме на малки хапки. Нарязваме лука на ститно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане прозрачен, прибавяме октопода и пържим още няколко минути. После сипваме доматеното пюре и също го запържваме. Наливаме виното, добавяме каперсите, мащерката и джоджена, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 2 часа на тих огън. Ако е необходимо, доливаме по малко гореща вода. Няколко минути преди да оттеглим ястието от огъня, слагаме обезкостените маслини.

Ябълков пай с орехи и стафиди

Прoдукти: 4 яйца, 100 г олио, 1 в.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 2 1/2 ч.ч. брашно, 100 г стафиди, 1 бакпулвер, половин пакетче канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме последователно яйцата с олиото, захарта, ябълките, орехите, стафидите, канелата и накрая брашното пресято с бакпулвера. Разбъркваме хубаво, изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша, поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Шаран с чеснов сос

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 3 с.л. брашно, 100 г краве масло, 1 к.ч. олио, 4-5 скилидки чесън, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на парчета, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио. Заливаме рибата с разтопеното масло и поръсваме с лимонов сок и ситно нарязан магданоз. Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме в мазнината, в която сме пържили рибата. Заливаме шарана с така приготвения сос.

Кадаиф със сметана

Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.

Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Грижете се за венците си

Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 ...

Холестеролът - какво трябва да знаем

Едни от честите въпроси, свързани с холестерола са: колко опасно е повишаването му, какви видове холестерол има и кои са нормалните и повишени стойности; кои лекарства са най-добри срещу холестерола; ...

Светлинно лечение в стоматологията

В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Инфрачервени лъчи Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инф...

Вкусотии с кускус

Доматена супа с кускус Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме...

Начало