Още рецепти » 15 септември

 15 септември

ЗАКУСКА

Баница със сух хляб

Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Супа от корени без мазнина

Прoдукти: 1 връзка корени за супа, 2 картофа, 1 твърдо сварено яйце, 1 ч.л. коняк, лимонов сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме нарязаните на дребно корени за супа в съд с 4 ч.ч. кипяща подсолена вода и варим 15 мин. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и варим още 20 мин. Прецеждаме бульона, ароматизираме го с коняка, поръсваме със ситно нарязан магданоз и го оставяме под похлупак. Разпределяме изцедения зеленчук на купчинки в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязаното твърдо сварено яйце и заливаме с топлия бульон. Поръсваме всяка порция с няколко капки оцет или лимонов сок.

Домати, пълнени със сирене

Прoдукти: 1 кг пресни домати, 250 г сирене, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз; зa заливката: 200 мл прясно мляко, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Приготвяме плънка от натрошеното сирене, ситно нарязаната вътрешност на доматите, разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Слагаме в доматите по едно парченце от маслото и разпределяме плънката. Похлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавата. Заливаме с разбитите с млякото яйца, поръсваме с останалото масло и печем в средно силна фурна.

Реване с мляко

Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.

ВЕЧЕРЯ

Гъбени топки

Прoдукти: 1 ч.ч. сварени и пресовани картофи, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. сварени, дребно нарязани гъби, магданоз, черен пипер, сол, 100 г кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Смесваме гъбите и картофите с яйцата, брашното и галетата. Подправяме с магданоз и черен пипер и омесваме обре. Оформяме топки, които пускаме във вряща подсолена вода и ги варим на тих огън, докато изплуват. Поръсваме с настърган кашкавал.

Кисел от ябълки с ванилия

Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути. След това прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, вкоято са врели. Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути. Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Покривът е короната на къщата

Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...

Да направим огретен

Огретен от картофи Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофи...

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Оформяне на малка градинка

В малките дворчета - миниатюрни лехи Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста мног...

Начало