ЗАКУСКА
Солен кекс
Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, половин пакетче /125 г/ маргарин, 20 г мая, 3 ч.ч. брашно, 50 г сирене, 50 г кашкавал, 50 г шунка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, сипваме киселото мляко, в което сме разтворили содата, добавяме разтопените масло и маргарин, размитата с малко вода мая, настърганите сирене и кашкавал, нарязаната на съвсем малки парченца шунка, ситно скълцания магданоз и сол на вкус. Постепенно при непрекъсната бъркане изсипваме брашното. Разбиваме сместа добре и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем кейка в умерена фурна.
ОБЯД
Рибен борш
Продукти за 5 порции: 250 г филе от скумрия, 1 глава лук, 1 малка глава цвекло, 2-3 картофа, 1-2 моркова, парче целина, 1-2 домата, 1 лимон, 1 к.ч. олио, 1 жълтък, 1 к.ч. cметана, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибеното филе в 6-7 ч.ч. подсолена вода. Задушаваме в сгорещената мазнина ситно нарязания лук и нарязаните на ивички моркови и целина. Заливаме ги с бульона от рибата. Отделно в част от мазнината задушаваме нарязаното на кубчета цвекло. Подправяме със захарта и оцета и го прибавяме към морковите и целината. Прибавяме и нарязаните на кубчета картофи и обелените и ситно нарязани домати. Варим на умерен огън, като накрая застройваме с рабития със сметаната жълтък. Преди сервиране връщаме месото и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Картофи плакия
Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 8 с.л. олио, 2 моркова, 1 главичка лук, парче целина, 4 домата, 5 скилидки чесън, половин лимон, черен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, целината и морковите на дребно и ги задушаваме в мазнината и малко вода до омекване. Обелваме картофите и ги нарязваме на средно дебели кръгчета. Смезваме задушените зеленчуци с картофите, посоляваме, разбъркваме и изсипваме в тавичка. Отгоре нареждаме кръгчета от доматите и полукръчета от лимона, на който сме обелили кората. Заливаме ястието с малко гореща вода, поръсваме със смес от нарязаните на кръгчета скилидки чесън и част от дребно нарязаните магданоз и копър. Печем в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с останалата част от копъра и магданоза.
Арменско реване
Прoдукти:1 кофичка и половина кисело мляко, 3 яйца, 2 ч.ч. захар, 3 к.ч. мазнина (масло, олио или маргарин по избор), 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 4 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Киселото мляко и захарта разбиваме добре и към тях прибавяме последователно содата, яйцата, мазнината, канелата, орехите и брашното. Печем в намаслена тавичка в умерена фурна (180°С).
ВЕЧЕРЯ
Омлет по ловджийски
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 200 г пилешки дробчета, 100 г гъби, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. бяло вино, 1 глава лук, 60 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите много ситно. Нарязваме дробчетата и заедно с гъбите ги запържваме в разтопеното масло. Прибавяме лука, черен пипер и сол. Когато лукът омекне, добавяме виното, което трябва да заври. Прибавяме доматеното пюре и наситнен магданоз. Отстраняваме от огъня и държим на топло. Отделно разбиваме яйцата със сол и черен пипер и пържим омлети в сгорещена мазнина. Щом се запекат отдолу, изсипваме в средата на всеки омлет по малко пълнежа и ги прегъваме на две. Изваждаме готовите омлети в затоплени чинии и върху тях разстиламе останалата смес от дробчета и гъби.
Къпини с галета
Прoдукти: 300 г галета, 100 г захар, 150 г маргарин, 500 г къпини, 1с.л. лимонов сок, 50 г пудра захар, 30 г орехи.
Нaчин на приготвяне: Запържваме половината захар и галетата в маргарина, като бъркаме непрекъснато. Посипваме къпините с останалата захар, добавяме чаша вода и загряваме на слаб огън. Смесваме двете части и с лъжица ги прехвърляме в съда за сервиране. Изстудяваме за няколко часа. Поливаме с лимонов сок, смесен със пудра захар и посипваме със счукани орехи.
Най-честите причини за безсъние е нарушаването на режима на сън и бодърстване заради налагаща се работа през нощта, лягане не точно в определен час и т.н. Ще прибавим и силната емоционална възбуда пре...
Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...
Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. б...
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...