Още рецепти » 19 август

 19 август

ЗАКУСКА

Сладки гевречета

Прoдукти: 300 г брашно, 100 г маргарин или краве масло, 2 жълтъка, 2 с.л. захар, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, 30 г мая, сол, настъргана лимонова кора, пудра захар за ръсене, ванилия; за сиропа: 3 с.л. захар, 3 с.л. вода.

Нaчин на приготвяне: От втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта и настърганата лимонова кора омесваме твърдо тесто, към което при месенето прибавяме разтопената мазнина. Оставяме тестото 30 мин давтаса, след което късаме от него топчета с големината на орех и ги разточваме на пръчици, които оформяме като гевречета. Оставяме гевречетата да втасат, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След като изпечените гевречета изстинат, намазваме ги със сиропа от захарта и водата и ги поръсваме с пудра захар, която сме разбъркали с ванилията.

ОБЯД

Сурова супа от домати

Продукти за 4 порции: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пълнени патладжани

Продукти за 4 порции: 4 патладжана, 1 глава лук, 1 пиперка, 1 глава целина, 1 корен магданоз, 4 клончета целина, 5 скилидки чесън, 3 моркова, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане кипваме 2 ч.ч. подсолена вода. Пускаме цепнатите от четирите страни патладжани. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. Изливаме водата и изваждаме патладжаните. Слагаме върху тях някаква тежест, за да се отцеди водата. Нарязваме на ситно лука, морковите, целината, магданозения корен и пиперката. Задушаваме ги леко в 2 с.л. олио, смесваме ги със счукания чесън и с тази смес пълним направените в патладжаните нарези. Завързваме напълнените патладжани с клончета целина, поръсваме ги с черен пипер, посоляваме и ги нареждаме в тенджера под налягане. Прибавяме 1 ч.ч. вода и останалото олио, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието 10 мин.

Суфле от извара с плодове

Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени ягоди (малини, къпини), 1 с. л. пудра за-хар, 2 с. л. червено вино.

Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме ягодите, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.

ВЕЧЕРЯ

Риба по воденичарски

Продукти за 4 порции: 1 кг бяла риба, 3-4 домата, 2 белтъка, 5-6 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене, брашно за овалване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното, потапяме в разбитите белтъци и пържим в сгорещената мазнина. В същата мазнина слагаме обелените и настъргани домати, ситно нарязания магданоз и скилидките чесън, нарязани на половинки. Посоляваме соса, поръсваме черен пипер, посгъстяваме го на огъня и заливаме изпържената риба.

Вкусен десерт с целувки

Прoдукти: 4 праскови, 1пакет целувки, 1 кофичка заквасена сметана, 4с.л. пудра захар, 250г ванилов сладолед, ванилия, котешки езичета

Нaчин на приготвяне: Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Разбиваме сметаната със захарта и натрошените целувки. Смесваме всичко внимателно и насипваме в чаши за сладолед. Всяка чаша гарнираме с една топка сладолед, едно котешко езиче и парче от праскова.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...

Шишчета

Зеленчукови шишчета Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: ...

Супи с тиквички

Супа от тиквички Продукти за 4 порции: Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Обелвам...

Вашите гозби с есенни зеленчуци

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА Пилешки бутчета със зеленчуци Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 2 печени чушки, 1 ч.ч. бира, сол, магданоз....

Начало