ЗАКУСКА
Голяма палачинка
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.
ОБЯД
Пилешка супа с лук
Продукти за 5-6 порции: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.
Пиле с чушки и домати
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 5-6 домата, 4-5 чушки, 1 к.ч. олио, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и леко го задушаваме в мазнината. Посоляваме, прибавяме нарязаните на ивички чушки и обелените и нарязани на кръгчета домати и поръсваме с червен пипер. Захлупваме и задушаваме на слаб огън. Когато месото омекне, наливаме 1 ч.ч. топла вода, варим още 15-20 мин, поръсваме наситнен магданоз и отстраняваме от огъня,.
Пастички от бишкоти
Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.
ВЕЧЕРЯ
Спагети с чушки
Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 6 червени чушки, 2 с.л. краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. оцет балсамико, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме ги и запазваме 1 ч.ч. от водата, в която са вряли. Нарязваме лука и чушките на ситно и ги задушаваме до омекване в маслото. Посоляваме, наръсваме с черен пипер, захлупваме и задушаваме още 5-6 мин. Наливаме оцета и водата от варенето, прибавяме спагетите и готвим всичко заедно още 3-4 мин.
Крем “Розов сняг”
Прoдукти: 700 г ябълки, 200 г захар, 2 с.л. ром, 25 г желатин, 250 г сметана, сладкарска червена боя.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Заливаме ги с 1 ч.ч. вода и ги сваряваме. Пасираме ги и прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, захарта и рома. Разбъркваме сместа, докато стане гладка. Разтваряме боята в малко вода и при непрекъснато бъркане я прибавяме към крема, при което крема става бледорозов. Разпределяме го по чашите и гарнираме със сметаната, разбита с 1-2 с.л. захар.
Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възв...
Вита баница с мая Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката. Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 м...
Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...
Ликастата (Lycaste) е орхидея от планините на тропическа Америка. Наречена е на известна красавица от древногръцката митология. В родината й я наричат Бялата монахиня. Родът включва около 35 вида. Тов...