Още рецепти » 29 август

 29 август

ЗАКУСКА

Пържени филийки с кашкавал

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

ОБЯД

Чорба от патладжани

Продукти за 4 порции: 1 голям патладжан, 2 пиперки, 1 парче целина, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, 7-8 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, магданоз, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди. Нарязваме пиперките и целината на дребно и ги задушаваме заедно с отцедения патладжан, докато омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати, чесъна, червения пипер и сол, заливаме с 5-6 ч.ч. топла вода и варим 15-20 мин. Преди да отстраним от огъня поръсваме с мащерка и ситно нарязан магданоз.

Фрикасе с моркови

Продукти за 4 порции: 6-8 моркова, 1 1/2с.л. брашно, 2 жълтъка, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. захар, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите в малко подсолена вода, към която сме прибавили захарта и маслото. Отцеждаме, нарязваме ги на кръгчета и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Отделно смесваме разбитите жълтъци с брашното и сипваме малко от морковения бульон, за да получим каша с гъстотата на боза. При непрекъснато бъркане варим соса, докато се сгъсти, след което подправяме с лимонов сок и сол и го сипваме върху морковитe.

Пиринч халва

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. захар + 1 1/2 к.ч. захар за сиропа, 1 пакетче краве масло, 500 мл вода, 1 кофичка прясна сметана.

Нaчин на приготвяне: Счукваме ориза в хаванче и го изсипваме в разлата тенджера. Прибавяме захарта, маслото и водата слагаме да се вари на не много силен огън. Варим при непрекъснато бъркане докато сместа се сгъсти и маслото започне да се отделя наоколо. След това изсипваме сместа в добре намаслена тава така, че да се получи пласт дебел не повече от 2 см. Печем в умерена фурна до леко зачервяване и докато се получи карамелен дъх. След като извадим халвата от фурната, заливаме я с хладък сироп, приготвен от захарта и 1 1/2 ч.ч. вода, който постепенно попива в халвата. Когато изстине нарязваме на парчета и украсяваме с разбитата сметана.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с домати и сирене

Прoдукти: 500 г спагети, 4 с.л. зехтин, 2 тиквички, 3 скилидки едро нарязан чесън, 1 ч.ч. нарязани домати, 1/2 ч.ч. бяло вино, сол, черен пипер, босилек, сирене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. В намазнена тавичка слагаме тиквичките, нарязани на кръгчета, чесъна, доматите, виното, солта и черния пипер и печем на 180 градуса 15 минути. Прибавяме спагетите и разбъркваме. Поръсваме босилек, редим парчета сирене, размесваме и поднасяме в купа.

Варени круши

Прoдукти: 4 едри и твърди круши, 320 г захар, 375 мл вода,1/2 лимон, нарязан на резенчета, пръчка канела

Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко крушите, разрязваме ги на две по дължина и изчистваме семките. В плитка тенджера с дебело дъно кипваме водата, захарта и лимоновите резенчета. Подреждаме крушите с плоската страна надолу и ги оставяме в сиропа да се варят 10 мин., докато омекнат. По време на варенето добавяме пръчката канела или 4 зърна карамфил и 1/2 ч.л. джинджифил към сиропа. Ако искаме десертът да е по-ефектен, може да го оцветим със сладкарска боя или да налеем в сиропа 100 мл десертно червено вино. Изваждаме крушите, нареждаме ги в голяма десертна чиния, вадим лимоновите резени, канелата и карамфила от сиропа и заливаме крушите. Сервираме ги топли или студени.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Есенни грижи за моравата

Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...

Леонардслий – зелен рай насред Англия

Разположени в усамотена гориста долина в западен Съсекс, градините Леонардслий са сред най-обширните по площ и сред най-пищните градини в Англия. Обхващащи живописна котловина от 240 акра земя, градин...

Кожата показва от какво сме болни

Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...

Царството на орхидеите

Ботаническата градина в Сингапур, обхващаща 157 акра площ, което представлява около една пета от площта на Сентрал парк в Ню Йорк, е пространство, организирано по невероятен начин и превърнато в свето...

Начало