ЗАКУСКА
Тутманик с кайма
Прoдукти: 400 г маслено тесто, 400 г свинска кайма, 1 к.ч. прясно мляко, 1 филия хляб без кората, 1 скилидка чесън, 2 яйца, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и го изстискваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещена мазнина заедно с каймата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме от огъня, прибавяме накиснатия и изстискан хляб и едното от яйцата и омесваме добре. Разделяме тестото на две части, от които разточваме кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка, разтиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Намазваме отгоре тутманика с второто яйце, надупчваме го с филица и го печем около 30 мин в предварително загрята гореща фурна.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Сицилиански октопод
Прoдукти: 1 кг октопод, 3 домата, 3 с.л. кетчуп, 1 ч.л. захар, 1 глава червен лук, 2 скилидки чесън, 10 зелени маслини, 2 с.л. зехтин, 2 стръкчета розмарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пущаме октопода във вряща подсолена вода и варим 30 мин. После го изплакваме със студена вода, отцеждаме и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещения зехтин. Щом поомекне, прибавяме скълцания чесън и разбъркваме. Поръсваме захарта и отново разбъркваме. Сипваме обелените и настъргани домати и продължаваме да задушаваме. Накрая прибавяме кетчупа и подправяме с розмарина, черния пипер и солта. Слагаме октопода в тази смес, добавяме разполовените маслини. Оставяме ястието да къкри десетина минути на тих огън и го поднасяме топло.
Торта “Ветрило”
Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 с.л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г шоколад, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме с миксер жълтъците с по-голямата част от захарта. Когато побелеят, снемаме от огъня. Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг. Добавяме останалата захар към белтъците. С леко бъркане съединяваме белтъците с жълтъците. Добавяме чрез ръсене брашното, ванилията и настърганата лимонова кора. Разделяме пухкавата смес на 4-5 части и ги изпичаме по отделно на дъното на тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Разбиваме сметаната за крема в порцеланов съд, поставен върху лед. Добавяме захарта, стопения хладък шоколад и кафето. Разбиваме до получаване на еднородна смес. Накрая ароматизираме с ванилията. Оставяме опечените пластове до изстинат и ги слагаме един върху друг, като между тях намазваме с крема. Единия от блатовете оставяме ненамазан. Върху него изсипваме разтопената захар, която е получила светлокафяв цвят. С остър нож, намазан с масло, разрязваме триъгълници, които нареждаме, след като изстинат, върху най-горната кора но тортата, предварително намазана с много тънък пласт крем.
ВЕЧЕРЯ
Телешко филе с маслини
Прoдукти: 4 телешки филета, брашно, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 г гъби, 250 г белени домати, 20 черни маслини, 3 с.л. настъргани бадеми, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме телешките филета и овалваме ги в брашното. После леко ги изтръскваме, за да падне излишното брашно и ги изпържваме в по-голямата част олио. В останалото олио запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Когато лукът стане златист, прибавяме измитите и нарязани гъбите, доматите, виното, настърганите бадеми, малко шунка или пушена сланина, нарязани на парченца, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да заври добре. Когато е готов, прибавяме обезкостените маслини, изчакваме да заври отново и поливаме с него телешките филета.
Парфе със сметана
Прoдукти: 2 яйца, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. брашно, 4 ч.л. желатин, 1 голяма кофичка сметана, 8 с.л. пудра захар, 1 ванилия, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с кристалната захар. Разбиваме белтъците заедно с брашното и внимателно ги съединяваме с жълтъците. Изсипваме сместа в тавичка върху намаслена хартия, така че да получим слой с дебелина около 2 см. Изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за няколко минути в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Смесваме го с киселото мляко. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията и внимателно съединяваме с киселото мляко. Изсипваме така приготвения крем върху блата и поръсваме с настърган шоколад. Държим парфето 2 часа в хладилник и след това поднасяме.
Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...
Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...
Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...
Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и с...