Още рецепти » 19 май

 19 май

ЗАКУСКА

Мафиши

Прoдукти: 300 г брашно, 1 к.ч. кисело мляко, 1 жълтък, 1 с.л. захар, 1 ч.л. олио, 1 щипка сода бикарбонат, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в киселото мляко. Прибавяме разбития жълтък, захарта, олиото и брашното. Омесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина 4-5 мм. С резец нарязваме кората на ленти или на квадратчета. Пускаме ги в голямо количество силно сгорещена мазнина и ги пържим, докато станат златисти.

ОБЯД

Кремсупа от пресни тиквички

Продукти за 4-5 порции: 500 г млади тиквички, половин глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. краве масло, копър, черен пипер, сол, кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на по-едри парчета. Прибавяме лука, заливаме с 2 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън, докато тиквичките омекнат. Претриваме ги през сито и ги връщаме в супата. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и застройваме с нея супата. Разреждаме до желаната гъстота с вода или със зеленчуков бульон и варим още 4-5 мин на тих огън. Отстраняваме от огъня и застройваме с яйцето, което сме разбили с малко кисело мляко. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан копър.

Бърканица

Прoдукти: 1 кг спанак, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка джоджен, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спанака (може да го смесим с лапад и киселец) с малко олио и сол. Отцеждаме и нарязваме. Смесваме ситно нарязаните копър, магданоз, пресен лук и джоджен с яйцата, киселото мляко и брашното. Прибавяме спанака, олиото, солта, черния и червения пипер. Разбъркваме, изсипваме в намазнена тавичка и печем 30 минути в умерена фурна.

Бърз яйчен десерт

Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.

ВЕЧЕРЯ

Гювече по Горноджумайски

Продукти за 1 гювече: 30 г масло, половин голям домат, 50 г настъргано сирене, 50 г нарязан на малки парченца кашкавал, 3 гъби, нарязани на ситно, 50 г нарязана на лентички шунка, 1 накъсана на парченца червена чушка, чубрица, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: На дъното на пръстено гювече слагаме маслото и върху него редим последователно продуктите. Овкусяваме с подправките, захлупваме и поставяме за 30 минути във фурна, загрята до 180 градуса.

Страчиатела

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 жълтъка, 150 г захар, 1 ч.ч. пълномаслена сметана, 50 г натурален шоколад, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото на огъня почти до завиране. После махаме от котлона и оставяме да изстива в захлупен съд. Разбиваме жълтъците със захарта и солта. При непрекъснато бъркане прибавяме млякото и сметаната. Слагаме във фризера за 30 мин, след което прибавяме настъргания шоколад и разбъркваме. Връщаме във фризера и държим поне 4 часа преди поднасяне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с горски плодове

Боровинкова сметана Продукти за 4 порции: 300 г пресни или замразени боровинки, 250 г сметана, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, 1 ванилия Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната със ...

Подвижни форми на цветните композиции

Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...

Витамини ще ви избавят от стреса

По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...

Начало