ЗАКУСКА
Млин
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 250 мл вода; зa плънката: 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от брашното, оцета, солта и водата. Месим тестото около 20 мин и след това го разделяме на 10 топчета, които оставяме да почиват 15 мин на топло. После от всяко топче разточваме по една тънка кора. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца и киселото мляко. На големия котлон на печката /или на плочата на печката/ запичаме корите една след друга. В намаслена тава слагаме три от корите, като всяка кора напръскваме с разтопено краве масло. Върху третата кора слагаме 1/4 от плънката. Нареждаме още три кори, като също ги напръскваме с масло. Върху шестата кора разстиламе половината от останалата плънка. Нареждаме отгоре още три кори, напръскани с масло. Разстиламе останалата плънка и покриваме с последната кора. Напръскваме отгоре с останалото масло /половината от цялото количество/, нарязваме млина на ромбове и го печем в умерено загрята фурна. Поръсваме опечения млин с вода и го завиваме с кърпа, за да омекне. Поднасяме го топъл.
ОБЯД
Пилешка супа с кашкавал и броколи
Продукти за 5 порции: 800 г обезкостено пилешко месо, 2 глави прясно броколи, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 3 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и след постоянно бъркане оформяме гъста смес. Отделно в дълбока тенджера наливаме 2 л вода и прибавяме кубчетата пилешки бульон, парченцата пилешко месо, цветчетата броколи, черен пипер и сол на вкус. Покриваме с капак и след като заври оставяме супата да къкри на слаб огън 45 мин. Сгъстяваме супата, като при енергично бъркане прибавяме сместа с брашното. Варим още 5 мин, сваляме от огъня и щом супата поизстине, прибавяме сметаната и настърганият кашкавал.
Кебап върху ориз
Продукти за 5 порции: 750 г телешко /или свинско/ месо, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, половин глава запечен лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета /по 6-7 парчета за порция/ и леко го запържваме в сгорещеното олио, след което го разбъркваме заедно със ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. След това заливаме с малко вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме, докато месото омекне. Отделно сгорещяваме маслото и слагаме в него изчистения и измит ориз заедно с нарязания запечен лук и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода, посоляваме и задушаваме в умерена фурна, докато оризът набъбне и омекне. Оформяме порциите за сервиране, като слагаме месото за всяка порция на дъното на купа, покриваме с част от ориза, притискаме добре и обръщаме в чиниите за сервиране. Преди да поднесем, заливаме със соса от задушаването на месото.
Шоколадов сладкиш с мед
Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.
ВЕЧЕРЯ
Пита от сух хляб и пилешко месо
Прoдукти: 8-10 тънки филии сух хляб, 1 малко пиле, 1 глава лук, 10 гъби, 2 с.л. доматено пюре, 2 яйца, 1 ч.ч. сметана, черен пипер, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Месото от пилето смиламе, а костите заливаме със студена вода и варим на тих огън най-малко 1 час. Стопяваме половината от маслото и в него задушаваме нарязаните на ситно лук и гъби. Когато омекнат, прибавяме смляното месо. Посоляваме сместа и задушаваме, като от време на време прибавяме по 1-2 с. л. бульон от костите. Сваляме от огъня и прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, черен пипер, сол и магданоз. С част от маслото обилно намазваме тавичка и в нея подреждаме половината от хлебните филии. Поръсваме с бульон и изсипваме приготвената плънка. Отгоре нареждаме останалия хляб и върху тях разпределяме останалото масло. Яйцата разбиваме със сметаната и щипка сол и изливаме равномерно върху питата. Печем в силно загрята фурна до зачервяване на заливката. Питата нарязваме на парчета и поднасяме с доматен сос и салата според сезона.
Трицветен крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар на пясък, 1/2 ч.ч. брашно, 8 яйца, 1-2 ванилии, сладко от ягоди, 1 к.ч. орехови ядки, 1 пакетче бишкоти, крокан
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото със захарта, брашното и разбитите жълтъци и варим до сгъстяване. Изчакваме сместа да поизстине и прибавяме белтъците, разбити с 2-3 с.л. захар. Размесваме добре всичко и делим на три части. В едната слагаме ванилията, във втората - сладкото, а в третата - орехите. На дъното на всяка чаша слагаме няколко парчета бишкоти. Наливаме първо жълтия крем, после този със сладкото, а отгоре крема с орехите. Украсяваме с натрошен крокан.
Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...
Компостът е резултат от естественото разграждане на органични отпадъци. При този процес, милиони малки микроорганизми преработват битовите и градински отпадъци и ги превръщат в ценен естествен тор. На...
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...
Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...