Още рецепти » 27 декември

 27 декември

ЗАКУСКА

Попара с кисело мляко, запечена в гювече

Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.

ОБЯД

Крем супа от картофи и грах

Продукти за 4-5 порции: 2 ч.ч. грах от консерва, 3 ч.ч.пилешки бульон, 1 ч.ч. заквасена сметана, 3 картофа, 1 глава лук, 8 с.л. царевица от консерва, 3 с.л. краве масло, 3 с.л.наситнен магданоз, 2 с.л. наситнен джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и малко вода. Добавяме картофите, нарязани на кубчета, покриваме съда, оставяме да кипне и намаляме огъня. Прибавяме по малко пилешкия бульон, а после – граха и джоджена. След 3-4 минути пасираме и подправяме на вкус. Оставяме супата да поври още няколко минути, отстраняваме от огъня, сипваме сметаната, а след 4-5 минути поръсваме царевичните зърна и магданоза.

Свинско рагу със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 400 г свинско месо, 200 г зрял фасул, 200 г моркови, 200 г гъби, 300 г картофи, 150 г малки лукчета, 80 мл мазнина, 1 ч.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 600 г домати, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ във вода почистения и измит фасул. На следващия ден го варим до омекване в подсолена вода. Нарязваме месото на четири порции, посоляваме, изпържваме го в сгорещената мазнина и леко го задушаваме. Прибавяме обелените лукчета и нарязаните на парченца моркови, наливаме малко топла вода и продължаваме да задушаваме. След малко прибавяме гъбите и попарените, обелени и нарязани на по-големи парчета домати, обелените и нарязани на кръгчета картофи и размитото във виното картофено брашно и задушаваме.

Десерт от стари кифли

Прoдукти: 6 по-големи кифли, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. сушени кайсии, смокини и фурми, 3-4 с.л. пудра захар, 3-4 яйца, 1 ванилия, 1 пакетче дребни бонбони

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сушените плодове на парченца и ги заливаме с малко коняк или ром. Оставяме ги да киснат няколко часа и ги отцеждаме. Разбиваме хубаво яйцата с миксер, прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и накрая - отцедените от алкохола сушени плодове. Нарязваме кифлите на не много дебели филийки. В тавичка карамелизираме на умерен котлон захарта, отгоре подреждаме филийките и заливаме с млечната смес. Печем в умерена фурна, докато резените от кифли поруменеят, обръщаме тавичката в десертна чиния и украсяваме с бонбонките. Може да поръсим сладкиша със смлени орехи или кокосови стърготини.


ВЕЧЕРЯ

Шницел с гъби и домати

Продукти за 4 порции: 600 г телешко, свинско или овнешко месо от бута, 200 г гъби, 200 г домати, олио, краве масло, чесън, сол, доматен сос.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 шницела, начукваме и посоляваме. Изпържваме в разтопено масло нарязаните на парченца гъби и нарязаните на половинки домати. Посоляваме. Изпържваме шницелите от двете страни в сгорещено олио, подреждаме ги в съд за сервиране, покриваме с домати и гъби и заливаме с доматен сос, в който сме прибавили малко счукан чесън.

Ябълки с крем

Продукти за 4 порции: 4 ябълки, 40 г захар, 40 г конфитюр от ягоди, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче готова смес за пудинг /или за крем карамел/, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, разрязваме ги наполовина, отстраняваме сърцевината и леко ги задушаваме. Приготвяме крем от сместа за пудинг, млякото, захарта и ванилията. Слагаме във всяко парче ябълка по малко конфитюр и ги заливаме с готовия крем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Счупеният зъб може да се върне на място

Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...

Опасни ли са себорейните брадавици?

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унасл...

Печива с месо

Баница със свинско месо Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 не...

Барбeкю в градината

Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...

Начало