ЗАКУСКА
Понички с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.
ОБЯД
Супа от кисело мляко
Продукти за 3-4 порции: 1 кофичка кисело мляко, 3 с.л. брашно, 3 жълтъка, 40 г краве масло, 1 ч.л. ким, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в малко студена вода и внимателно прибавяме добре разбитото кисело мляко. На тънка струйка доливаме 500 мл топла вода, като непрекъснато бием с тел. Слагаме супата на огъня и продължаваме да бием, докато кипне. Отстраняваме от огъня и прибавяме смления ким, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пускаме бучката масло и застройваме с разбитите жълтъци. Поднасяме супата с кубчета хляб, запържени в масло.
Пълнени картофи на фурна
Продукти за 5 порции: 1,5 кг картофи, 350 г лук, 50 г чесън, 50 г магданоз, 1 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме кръгли картофи със средна големина. Обелваме ги, подрязваме ги малко отдолу, за да могат да се закрепят прави, а отгоре ги издълбаваме. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме със ситно нарязаните магданоз и чесън. Посоляваме и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с разтопеното масло, захлупваме печем в умерена фурна, докато станат златисти.
Макарони с ябълки
Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 3-4 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разстиламе половината от тях в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме обелените и настъргани ябълки. Поръсваме счуканите орехи и покриваме с останалите макарони. Отделно разбиваме яйцата заедно с млякото, захарта и ванилията. Заливаме макароните с тази смес и запичаме в силно загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от риба и ориз
Продукти за 4 порции: 600-700 г риба, 1 к.ч. ориз, 3 яйца, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, копър, сол, черен пипер, галета, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата, обезкостяваме и смачкваме место с вилица. Запържваме брашното леко в маслото и разреждаме с прясното мляко. Варим соса, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. След като изстине, смесваме с рибата, сварения ориз, разбитите яйца, ситно нарязания копър, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре, оформяме от нея кюфтенца, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина.
Кайсии със сметана
Прoдукти: 500 г сушени кайсии, 500 г захар, 500 мл сметана, 100 г смлени бадемови ядки.
Нaчин на приготвяне: Кайсиите накисваме за една нощ във вода. На сутринта ги отцеждаме, сла-гаме в тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Варим ги 20 минути. След това отливаме половина-та вода, а към останалата с кайсиите прибавяме захарта и варим още 30 минути. Изстиналите кайсии изсип-ваме в голяма плоска чиния. Разтваряме ги и във всяка слагаме по лъжичка сметана. Накрая заливаме кай-сиите със сиропа, в който са врели, и отгоре поръсваме със смлените бадемови ядки.
Бременността е период на дълбоки промени. Не само майката, но и бащата преживяват с вълнение тези дълги, неповторими 9 месеца. Всеки по свой начин очаква новия член на семейството. 1 МЕСЕЦ М...
Капама по бански Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч...
Когато слънцето свети и през прозореца влиза музиката на уличните оркестри, сърцето ти започва да бие в стил “реге”. А това вече означава, че си попаднал в Ямайка по време на празник. На какво се радв...
За слънчевите колектори и тяхната ефективност разговаряме с инж. Александър Шаламанов. Инж. Шаламанов е завършил Техническия университет в София (1981 г.) със специалност подемно-транспортни процеси и...