Още рецепти » 17 май

 17 май

ЗАКУСКА

Катми с мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. вода, 1 жълтък, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Претриваме маята със захарта и я разтваряме във водата. Прибавяме брашното и солта. Забъркваме тесто с гъстотата на боза и го оставяме на топло да втасва. После с черпак сипваме от сместа равномерен пласт върху сгорещения сач, който постоянно мажем със смес от разтопено масло и разбития жълтък. Изпичаме катмите от двете страни до порозовяване. Нареждаме готовите катми в дълбока намаслена тава, като ръсим всяка катма с леко подсолена вода и я мажем с масло. Оставяме катмите да изстинат и ги заливаме с горещото мляко. Изчакваме катмите да набъбнат и да омекнат добре и след това ги нарязваме на квадрати.

ОБЯД

Селска чорба от пиле

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Манастирски гювеч с агнешко месо

Продукти за 6 порции: 1 кг агнешко месо, 300 г гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3-4 чушки, 3-4 домата, 10-12 маслини, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаните на филийки лук и гъби. Посоляваме, наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, и варим на умерен огън, докато месото и гъбите омекнат. Прибавяме ориза, разбъркваме и държим на огъня, докато оризът набъбне. Прехвърляме ястието в тавичка и прибавяме маслините, на които сме махнали костилките, и чушките, нарязани и задушени в малко олио. Сипваме нарязаните на парченца домати, разбъркваме и печем в умерена фурна. Накрая поръсваме гювеча с наситнен магданоз и черен пипер.

Сладкиш с бисквити и яйчен крем

Прoдукти: 10 меки бисквити, половин пакетче краве масло, 2 ябълки, 1 1/2к.ч. сладко от плодове, 1 1/2к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 3 яйца, 150 г кристална захар, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в тавичка и нареждаме в нея бисквитите. Върху тях нареждаме ябълките, които сме обелили, почистили от дръжките и семената и нарязали на тънки филийки. Върху ябълките разстиламе сладкото и поръсваме със смлените орехови ядки и канелата. Заливаме сладкиша с яйцата, които сме разбили заедно със захарта, брашното и бакпулвера. Изпичаме го в предварително загрята умерена фурна. Нарязваме готовия сладкиш на квадратни формички и го поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пълнени шницели

Продукти за 5 порции: 5 шницела от телешко или свинско месо, 250 г ориз, 3-4 яйца, 4-5 глави лук, 3 с.л. брашно, сол, черен пипер, магданоз, брашно за овалване, олио за пържене

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ориза в 650 мл вода. Прибавяме яйцата, магданоза, сол и черен пипер и разбъркваме. Разстиламе я върху изтънените шницели и завиваме на рулади, които забождаме с клечки за зъби и овалваме в брашно. Пържим ги в сгорещеното олио, докато поруменеят. Отцеждаме от мазнината и ги оставяме на топло. В мазнината от пърженето зачервяваме нарязания на филийки лук. Нареждаме руладите в тенджера, покриваме ги с лука, наливаме малко вода и варим 15-20 мин.

Акациева шарлота със сладолед

Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. ананасов сок (от компот), 2 пакетчета суха сметана, 12 топки ванилов сладолед, 12 малки розови целувки, 2 кивита, 2 цвята акация, 12 с.л. бял течен шоколад, 1 с.л. суха смес за капучино.

Нaчин на приготвяне: Напръскваме бишкотите със сока от ананас. Кипваме млякото с измития акациев цвят, оставяме да се изстуди в хладилника и обработваме със сухата сметанова смес. Вземаме първата бишкота. Намазваме я със сметаната отдолу и завиваме на охлюв. Останалите също мажем и завиваме, оформяйки блата. Дупчиците запълваме с парченца от плодове. Отгоре и отстрани шприцоваме останалата сметана. Прибираме в хладилника за 4 часа.
При сервиране украсяваме с целувките и няколко парченца от ягоди. Разпределяме топките сладолед, отгоре пръскаме с шоколада и сухата смес за капучино. Украсяваме с потопени в пудра захар цветчета от акация.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да се съобразим с природния ритъм

Смята се, че е най-добре да започнем училище на 6 години. Че сексуалната активност на нашия партньор достига своя връх в 7 часа сутринта. Че луковиците на лалетата се садят през септември, и всичко т...

Как да унищожим дървесните гъби?

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Неповторимият чар на декоративния лук

Свикнали сме да свързваме лука най-вече с готварството. Много видове лук обаче цъфтят изключително красиво и са с ефектен външен вид. Те отдавна се ползват за украсяване на градините, парковете, град...

Поглезете тялото си

Краката ви тежат като олово, очите ви са зачервени и подпухнали, лицето - видимо уморено... Има начин отново да се почувствате въздушно леки и неотразими, при това от главата до петите. Рецептата е пр...

Начало