Още рецепти » 13 май

 13 май

ЗАКУСКА

Сандвичи като пица

Прoдукти: 4 филийки по-стар бял хляб, 60 г краве масло, 4 доматчета, 4 тънки резенчета шунка, суха чубрица, 100 г настърган кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме филийките върху решетката на парти-грил и печем, докато хванат лека румена коричка. Изваждаме ги, намазваме ги тънко с масло и пак ги запичаме леко. Върху всяка филийка подреждаме тънки резенчета домат, така че филийката да се покрие добре, за да не изгорят крайщата й. Пак слагаме в парти-грила и печем, докато доматите поизсъхнат. Поръсваме с чубрицата. Нареждаме резенчетата шунка, отгоре наръсваме с настърган кашкавал и окончателно допичаме до поруменяването на кашкавала. По желание върху доматения пласт освен шунка може да сложим парченца маслинки.

ОБЯД

Кремсупа от киселец с картофи

Продукти за 4 порции: 1 кг киселец, 1 глава лук, 4 - 5 картофа, 3 с.л олио, 1 с.л. брашно, 2 филии хляб, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в олиото, прибавяме сварените картофи, ситно нарязания киселец и брашното. Наливаме малко вода и варим 10 мин. Претриваме през сито. Полученото пюре заливаме с вода и варим 5-6 мин, посоляваме.

Овчарски гювеч

Продукти за 5 порции: 500 г кайма, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 5 домата /пресни или от консерва/, 5 яйца, 150 г сирене, 50 г кашкавал, 5 люти чушлета, черен пипер, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: В загрятото олио при непрекъснато бъркане прибавяме последователно и задушаваме ситно нарязания лук, каймата и ситно нарязаните домати. Посоляваме и подправяме на вкус с черен пипер и чубрица. Разпределяме в гювечета, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал, като в гювечетата слагаме и по 1 люто чушле. Запичаме ястието на фурна и веднага го поднасяме заедно с гювечетата, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Шоколадов сладкиш с мед

Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.

ВЕЧЕРЯ

Паниран език със сос

Продукти за 4 порции: 800 г телешки език, 1-2 връзки корени за супа, 4 яйца, галета, сол, олио за пържене; зa соса: 1-2 корена хрян, 1 ябълка, 1 филийка сух бял хляб, 2 с.л. оцет, 1ч.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме езика заедно с корените за супа в подсолена вода. След това го топваме в студена вода и го обелваме. Оставяме го да изстине и го нарязваме диагонално на филийки. Панираме нарязаните парченца в яйца галета и пак в яйца и ги изпържваме. Отделно обелваме хряна и ябълката за соса и ги настъргваме на ситно ренде. Накисваме средата от филията хляб във вода или прясно мляко, отцеждаме я добре и я смесваме с ябълката и хряна. Прибавяме оцета, захарта и сол на вкус. Разреждаме сместа с бульон или вода, така че да получим умерено гъст сос. Нареждаме панирания език върху задушен в масло бял ориз и заливаме със соса.

Ябълкова баклава

Прoдукти: 1 пакет точени кори, 125 г масло, 80 г стафиди, 30 мл ром, 3 ябълки, 150 г смлени орехи, 200 г захар, 1 ч. л. канела; зa сиропа: 200 мл топла вода, 1 ч. ч. мед.

Нaчин на приготвяне: Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки куб-чета. Прибавяме към тях ореховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме. В предварително на-маслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопено масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покри-ваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло. С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 30 минути. Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изс-тиналата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Трудните моменти след раждането

Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...

Отглеждане на захарна царевица

Отличните вкусови качества и голямата хранителна стойност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани зеленчукови култури. Отглежда се заради зърната, които имат значите...

Сега цикламата е в стихията си

Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и...

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Начало