ЗАКУСКА
Пълнени фини кори
Прoдукти: 8 тънки кори, 100 г моцарела, 1 с.л. нарязан босилек, 100 г кашкавал, 10-15 зелени маслини и черни маслини, 3-4 белени домата, 100 г шунка на резенчета, 2-3 с.л.зехтин.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти, нарязани на ситно. Нарязваме корите на две и мажем със зехтин. Слагаме в центъра част от сместа и навиваме сарми. Нареждаме ги върху фолио в тава и печем 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Пилешка супа с моркови
Продукти за 4-6 порции: 500 г пилешко месо, 200 г моркови, 2 пиперки, 1 стрък праз, 2-3 домата, 50 г фиде, 1-2 листа целина, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, изваждаме го и го обезкостяваме. Връщаме нарязаното на парченца месо в бульона и прибавяме ситно нарязаните праз, моркови и чушки. Варим супата на умерен огън. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме натрошеното фиде и обелените и настъргани домати. Отстраняваме готовата супа от огъня, подправяме я с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязани листа от целина и магданоз.
Пияно пиле
Прoдукти: 8 порции пилешко месо, 250г гъби, 2глави лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.ч. бира, 70г краве масло, 1с.л. оцет, 1ч.л. горчица, 1с.л. ситно нарязан магданоз, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В тенджера сгорещяваме 50 г от маслото и запържваме порциите пилешко месо от всички страни. Прибавяме нарязаният на ситно лук и също го запържваме. Наливаме бирата и оставяме ястието да се вари около 20 мин. В останалата част от маслото запържваме нарязаните гъби. Прибавяме ги към месото, заедно със счуканият чесън, оцета и горчицата. Подправяме със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче. Оставяме ястието да поври още около 20 мин. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Арабско реване
Прoдукти: 7 яйца, 450 г бяло брашно, 400 г кисело мляко, 350 г захар, 1 бакпулвер или 1 ч.л. сода за хляб, настъргана лимонова кора; зa сиропа: 750 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Бием в тенджерка с дебело дъно на тих огън яйцата и захарта до стопяването на захарта. Сваляме от огъня и продължаваме биенето като прибавяме на порции пресятото с бакпулвера брашно и киселото мляко. Ароматизираме с ванилия и малко настъргана лимонова кора. Намасляваме и набрашняваме продълговата тавичка, изсипваме тестото и печем в затоплена силна фурна. В това време сваряваме гъст сироп и заливаме с него още топлото реване. Покриваме с чиста кърпа и оставяме сладкиша добре да се напои.
ВЕЧЕРЯ
Пържено пиле
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, като обезкостяваме бялото месо. Посоляваме, овалваме парчетата в брашното, потапяме ги в разбитото яйце и накрая овалваме в галетата. Пържим порциите в сгорещеното масло, докато станат златисти.
Грейпфрути с масло и канела
Продукти за 4 порции: 2 розови грейпфрута, 4 с.л. захар, 2 ч.л. канела, 40 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две и с остър нож внимателно отстраняваме семената. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме всяка половинка със захар и канела и слагаме по малко масло. Запичаме в предварително загрята фурна, колкото захарта и маслото да се разтопят. Поднасяме грейпфрутите топли.
Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...
От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...
Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...
Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове ...