ЗАКУСКА
Козуначени венчета
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 300 г краве масло, 300 г захар, 6 яйца, 2 пакетчета ванилена захар, 500 мл прясно мляко, 30 г прясна мая; зa плънката: 200 г захар, 350 г стафиди, канела.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме маслото и го разбиваме със захарта. Разтваряме маята в прясното мляко, смесваме продуктите и прибавяме брашното (ако е необходимо, слагаме още малко брашно). Омесваме тестото, докато започнат да излизат мехури. Оставяме го да втасва на топло. От втасалото тесто откъсваме малки парчета и всяко разточваме на дебела правоъгълна кора. Дългия край на тази кора поръсваме със захар, канела и стафиди. Навиваме на руло и завиваме на кръгче, като геврече. Намазваме тавичка за печене с масло, нареждаме козуначените венчета и ги оставяме да втасат. След около 30 минути ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Печем в умерена фурна.
ОБЯД
Борш с месо
Продукти за 4-6 порции: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 с.л. брашно, 1 глава цвекло, 1 парче прясно зеле, 3 средно големи домата, 4-5 картофа, 1 глава целина, 2 скилидки чесън, 50 г маргарин, лимонена киселина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме шарено месо и го нарязваме на по-едри, а сланината му на по-дребни кубчета. Нарязваме зеленчуците на дребно. В тенджера под налягане наливаме 2 л вода и слагаме месото /без сланината/ да се възварява като обираме пяната. Отделно в тиган с разтопения маргарин запържваме леко лука, моркова, цвеклото, целината, магданозения корен и брашното, след което ги изсипваме при месото. Прибавяме ситно нарязаните зеле, картофи и домати, кубчетата сланина и лимонена киселина. Затваряме тенжерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин. Готовия борш подправяме със счукан чесън и ако е нужно, добавяме още киселина и черен пипер.
Руло по тетевенски
Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 филия бял хляб, 1/2 к.ч. прясно мляко или вода, 2 сурови яйца, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол; зa плънката: 1 морков, 1 парче целина, 50 г сланина, 2 твърдо сварени яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с дребно нарязаните лук и магданоз, суровите яйца /без единия белтък, който сме отделили за намазване на рулото/, черен пипер и сол. Оставяме да отлежи около 30 мин на хладно и разстиламе върху мокра кърпа на правоъгълен пласт с дебелина около 2 см, върху който по дължина нареждаме продуктите за плънката по следния начин. Разрязваме твърдо сварените яйца по дължина на половинки и ги нареждаме през 3-4 см. Около тях нареждаме нарязаната на ивички сланина и предварително сварените в подсолена вода морков и целина, които също сме нарязали на ивички. С помощта на кърпата навиваме каймата с плънката на руло. Притискаме рулото по дължина и в краищата, за да не изпадне плънката и слагаме в намаслена тава. Намазваме рулото отгоре с отделения и леко разбит белтък, поръсваме с галетата, заливаме с олиото, набождаме на няколко места с вилица и печем в предварително загрята умерена фурна.
Торта “Еспресо”
Прoдукти: 125 г захар, 4 яйца, 125 г брашно, 30 г разтопено краве масло; зa крема: 4 жълтъка, 125 г захар, 500 г сметана, 50 мл ликьор или ром, 3 ч. л. какао, 6 к. ч. силно кафе.
Нaчин на приготвяне: На водна баня разбъркваме яйцата заедно със захарта, докато получим гъста пяна. Прибавяме на тънка струйка брашното, след това - разтопеното масло. Изсипваме сместа в намаслена форма и печем на 150°С около 20 мин. На водна баня разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта, докато сместа се сгъсти. Оставяме да изстине. Прибавяме сметаната и ликьора. Разрязваме хоризонтално на колкото се може повече слоеве изпечения блат. Сиропираме всяка част със свареното кафе, отгоре намазваме с крем, поставяме друга част и така повтаряме, докато подредим тортата. Намазваме отгоре и по желание поръсваме с горчиво кафе или украсяваме с белтъчен сняг.
ВЕЧЕРЯ
Език с гъби на фурна
Продукти за 6 порции: 1,5 кг език (телешки или свински), 1 морков, 2 глави лук, ароматни треви, 300 мл ябълково вино, 1 пакетче краве масло, 125 г гъби, 1 ч.л. брашно, 6 с.л. бяло вино, 50 г галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера езика заедно с ароматните билки и нарязаните морков и една глава лук. Наливаме виното и толкова вода, че да покрие продуктите с 1см. Когато водата заври, захлупваме и оставяме езика да се свари. Обелваме сварения език и го нарязваме на пръчици. Слагаме го в тава заедно с гъбите и малко масло. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. В отделен съд в малко масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Щом поомекне, прибавяме маслото и запържваме 2-3 мин. Наливаме виното и малко бульон от езика, за да получим гъст сос, който изсипваме върху езика. Разтопяваме останалата част от маслото, прибавяме галетата и заливаме отгоре. Печем при температура 190-200С, докато езикът не хване лека коричка.
Гръцка баклава
Прoдукти: готово бутертесто, 180 г смлени орехови ядки, 1 ч. л. канела, 1 яйце за намазване; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода, 1 пакетче ванилена захар, сок от 1/2 лимон.
Нaчин на приготвяне: Оформяме две платки от бутертестото с размерите на тавата, в която ще печем. Едната платка слагаме в тавата. Смесваме орехите и канелата и разстиламе равномерно върху кората. Покриваме с втората платка, която намазваме с разбитото яйце. Баклавата нарязваме на квадрати или ромбове. Печем в предварително загрята умерена фурна (около 180 градуса). През това време приготвяме сироп от захарта, водата, ванилията и лимоновия сок и го охлаждаме. След изпичането горещата баклава заливаме със сиропа.
Ботаническоно име на джела е илекс (Ilex aquifolium) и идва от приликата му с каменния дъб (Quercus ilex L.), а видовото име (aquifolium) означава „островърхи листа“. Това вечнозелено растение е трад...
Още Клеопатра ги е ползвала - значи стават. Рискът да хванете бактерии във влагалището е практически нулев. Най-важното е да ги сменяте през 4-5 часа Малко история Повечето от нас са свикнал...
Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...
Лъжи, неувереност, изблици на гняв - наследникът ви съвсем не е ангелчето, чакано с нетърпение и надежда цели девет месеца. Не се стресирайте, а се постарайте да намерите решение на проблемите, без да...