ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Врачанска пилешка чорба
Прoдукти: 500 г пиле, 4-5 люти чушлета, 2-3 домата, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето с подсолена вода и го слагаме на огъня да ври. Когато месото омекне, прибавяме опечените, обелени и почистени от семето люти чушлета и почистените, обелени и ситно нарязани лук и домати. След 15 минути изваждаме пилето и го обезкостяваме, нарязваме месото на парченца и го връщаме в супата. Преди поднасянето на супата, подправяме със счукания чесън и поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Риба с вино и домати
Прoдукти: 1 кг риба, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 1 ч.ч. бяло вино, 60 г краве масло, 2 дафинови листа, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата отвътре и отвън и поръсваме с черен пипер и чубрица. Слагаме я в тавичка и наоколо нареждаме нарязаните на филийки лук и домати. Слагаме дафиновите листа, наливаме виното и разтопеното масло и печем в умерена фурна.
Бърз яйчен десерт
Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от ориз и сирене
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 150 г сирене, 2 яйца, 4 с.л. галета, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 500 мл подсолена вряща вода, прибавяме малко мазнина и го сваряваме. След като изстине, прибавяме натрошеното сирене и 1 яйце. Омесваме и от сместа правим крокети. Потапяме ги последователно в разбитото яйце и галетата и пържим в сгорещена мазнина.
Сладолед с праскови и касис
Прoдукти: 800 г зрели праскови, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. сметана, 200 г касис, сок от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, почистваме ги от костилките, смачкваме ги на пюре, прибавяме сметаната, разбъркваме добре и оставяме така приготвената сладоледена смес в хладилника. Затопляме касиса със съвсем малко вода и пресоваме, за да извлечем сока. Прибавяме захарта и сока от лимона и оставяме в хладилника. Приготвяме високи стъклени чаши за сервиране, в които слагаме топки от сладоледа, заливаме със сока от касис и сервираме веднага.
Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...
Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...
Продукти: • 2 тиквички • 600 г картофи • 150 г гъби • 300 г шунка • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 100 г настърган кашкавал • половин пакетче краве масло • 1 к.ч. прясно мляк...
ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД Суфле от риба Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус. Нaчин на приготв...