ЗАКУСКА
Макарони със сирене
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.
ОБЯД
Супа топчета
Прoдукти: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: От каймата и настъргания лук, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз правим дребни топчета, които овалваме в брашното. Пущаме топчетата в 8 ч.ч. вряща подсолена вода. След около 20 мин прибавяме ориза и маслото и досваряваме супата. Застройваме я с яйцата и киселото мляко и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Телешко със сухи сливи
Прoдукти: 1 кг телешко месо от предната част, 1-2 с. л. масло, 2-3 глави лук, 1/2 с. л. червен пипер, 500 г сухи сливи, 1 к. ч. червено вино, 2-3 бучки захар, 2 дафинови листа, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го слагаме на огъня, колкото да се изпари водата. Попарваме сливите във вряща вода и ги отцеждаме. Разтопяваме маслото и запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, поръсваме с червения пипер, прибавяме месото, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и готвим на умерен огън. Когато месото поомекне, добавяме сливите и виното, наливаме още малко топла вода и подправяме със захарта и дафиновия лист. Оставяме ястието на огъня, докато уври добре.
Лесен кекс с охладен чай
Прoдукти: 1 ч.ч. охладен черен чай, 200 г мед, 2 к.ч. олио, 3 к.ч. захар, 1 ч.л. канела, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме охладения чай с меда. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме олиото, захарта, канелата, брашното, пресято с бакпулвера, ореховите ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и изсипваме полученото рядко тесто в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и докато е още топъл, го поръсваме с пудрата захар.
ВЕЧЕРЯ
Сьомга с грейпфрут
Прoдукти: 6 котлета от сьомга, 1 лимон, 1 грейпфрут, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен и бял пипер, сол, зехтин за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от настърганата лимонова кора, сока от грейпфрута и лимона, виното, черен и бял пипер и сол на вкус. Оставяме рибата да се маринова 1 час. Нарязваме скилидките чесън на половинки и ги запържваме в сгорещения зехтин. Щом пожълтеят, ги изваждаме и в същата мазнина запържваме котлетите от двете им страни. После сипваме в тигана маринатата, връщаме котлетите и ги задушаваме по 3-4 мин от всяка страна. Отцеждаме сготвената риба и я поднасяме украсена с магданоз.
Плодова салата с целувки
Прoдукти: 3 големи ябълки, 3 целувки, 1 кг студено кисело мляко, 2 с.л. сладко от ароматен плод, 2 с.л. стафиди, 1 мандарина, нарязана на парченца, или 1/2 портокал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни парченца. В широки чаши редим пласт ябълки, размесени с парченца мандарина, пласт кисело мляко, натрошени целувки, стафиди. Последният пласт е от мляко. Гарнираме със сладко.
Намаленият слух създава сериозни проблеми на страдащите в ежедневните им социални контакти и на трудоспособността им независимо от професията. Причините за намаляването на слуха са многобройни. Пред...
Мнозина от нас смятат рецептите, предавани от поколение на поколение, за отживелица. Нищо чудно, като се има предвид огромното разнообразие от лекарства в близката аптека. Бабините лекове обаче съвсем...
Имате дъщеря на 13 - 14 - 15 години, която със сигурност прави всевъзможни опити да овладее изкуството на грима. Кой знае какви умения и усилия не са й нужни - върху нейната гладка и свежа кожа резулт...
Изненада с банани Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора. Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно ...