Още рецепти » 29 октомври

 29 октомври

ЗАКУСКА

Банички с готови кори

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 3 яйца, 100 г сирене, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Намазваме леко с масло всяка от корите, нареждаме ги една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета с дебелина около 1,5 см и подреждаме кръгчета в намаслена тавичка. Отделно разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и разтопеното масло. Разпределяме тази смес върху баничките в тавичката и ги печем в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Чорба от праз и сирене

Продукти за 5 порции: 2 стръка праз, 60 г краве масло, 3 жълтъка, 1 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в разтопеното масло и запържваме на тих огън до златисто. Разреждаме запръжката с гореща подсолена вода и кипваме на огъня. Прибавяме ситно нарязания праз и варим, докато омекне. Накрая прибавяме сиренето, нарязано на малки кубчета, и отстраняваме от огъня. Застройваме готовата чорба с разбитите в киселото мляко жълтъци.

Гювеч с ориз и лукчета

Продукти за 4 порции: 20-25 малки лукчета, 2-3 с.л. оцет, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 1/2 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лукчетата, разцепваме ги до половината на кръст и ги варим до омекване във вода, към която сме прибавили оцета и малко сол. Отделно нарязваме на ситно лука и чесъна. Посоляваме и запържваме в 1 к.ч. олио. Прибавяме ориза и също го позапържваме. Наливаме 2 1/2ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме сместа да ври, докато се посвари оризът. Тогава изсипваме в намаслена тавичка, нареждаме отгоре лукчетата, така че да потънат наполовина и заливаме с останалото олио. Печем гювеча в умерено силна фурна.

Орехови пасти с целувки

Прoдукти: 6 яйца, 120 г захар, 160 г смлени орехови ядки, 2 с.л. брашно; за крема: 3 яйца, 200 г захар, 200 г краве масло, 160 г смлен и леко запечени орехови ядки, 100 г настърган шоколад, 3-4 целувки, 2 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, след което прибавяме смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем блата в умерена фурна. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта до побеляване. Прибавяме едно по едно яйцата, смлените и запечени орехови ядки, настъргания шоколад, какаото и натрошените целувки. Разбъркваме сместа много добре. Изваждаме готовия блат и го оставяме да изстине. След това го намазваме с крема и го нарязваме на квадратчета със страна 5-6 см.

ВЕЧЕРЯ

Гъби в гювечета

Продукти за 4 порции: 1 кг печурки, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче масло, сол, черен пипер, индийско орехче

Нaчин на приготвяне: Поръсваме гъбите с лимонов сок, за да не почерняват. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в маслото, колкото да си пуснат водата. Смесваме жълтъците и сметаната, поръсваме със сол и малко настъргано индийско орехче. Разпределяме гъбите в глинени гювечета и заливаме всяко гювече със соса, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме в умерена фурна.

Плодов букет с бисквити

Прoдукти: 750 г круши, 250 г сметана, 125 г бисквити, 125 г захар, 50 г коняк (ром), 50 г ядки (лешникови, орехови, бадемови), 10 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите и ги нарязваме на резенчета, които подреждаме в тавичка. Поръсваме с част от захарта и запичаме във фурна на умерена температура. Сметаната разбиваме с останалата захар на твърд сняг. Счукваме ядките в хаванче и смесваме с изпечените плодове. Към сметаната прибавяме ситно натрошените бисквити и също смесваме с плодовете. Слагаме разтворения във вода желатин и ароматизираме десерта с коняка (рома). Готовата смес разпределяме на равни части в подходящи стъклени чаши или купички и оставяме в хладилника, за да се стегне желатинът.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капризното пантофче

Калцеоларията (Calceolaria), наричана пантофче, произхожда от Южна и Централна Америка. Родът й е голям - представен е от около 200 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения. Като саксийно...

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...

Градината - стъпка по стъпка

Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата. 1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназна...

Начало