Още рецепти » 01 октомври

 01 октомври

ЗАКУСКА

Топли пънчета

Прoдукти: 150 г кайма, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 франзела, ким за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата, яйцата и настъргания кашкавал. Нарязваме франзелата на парчета широки 4-5 см и ги издълбаваме така, че да имат дъно. Разпределяме сместа в образуваните вдлъбнатини и поръсваме с ким. Слагаме хлебните пънчета в умерено загрята фурна и печем до готовност.

ОБЯД

Селска кремсупа

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч.сметана, 1 ч.ч. пресен грах, 2 картофа, 1/3 малък патладжан, 1/2 глава целина, 1 домат, 1 чушка, 1 връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, 1 стрък копър, 1 листо мента, 1 голяма бучка краве масло, подправки на вкус

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и ги варим на тих огън в подсолена вода, към която сме прибавили половината от маслото. Когато омекнат прибавяме претрития домат, но без семки, наситнените зелении, подправките и сметаната. Опитваме на вкус, пускаме още малко масло за аромат, похлупваме и доваряваме супата. Пасираме до гладка смес и сервираме.

Риба със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 4-5 с.л. олио, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 глава целина, 3-4 средно големи домата, 1 глава лук, 400 г зелен фасул, 1 ч.ч. пресен грах, 1-2 с.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парчета, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Нарязваме на кръгчета лука, моркова, магданозения корен и целината. Обелваме доматите и ги разрязваме на четвъртинки. Фасула нарязваме на парченца с дължина около 2 см, а магданоза нарязваме на ситно. Изливаме горещото олио в тенджера под налягане и запържваме в него зеленчуците. Посоляваме на вкус, прибавяме изпържената риба и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 10 мин.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пържено пиле с чесън

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 60 г краве масло, 4-5 скилидки чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, като обезкостяваме бялото месо. Посоляваме и пържим порциите в сгорещеното масло, докато станат златисти. Оставяме ги да се отцедят и ги натриваме с чесъна, който сме счукали с малко сол.

Спагети с бял шоколад

Прoдукти: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.

Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фантазии със сирене Крема

Пълнени домати Прoдукти: 4 едри домата, 220 г сирене Крема, 2 белтъка, 4 зелени маслини, 4 черни маслини, 2 печени и обелени зелени чушки, 1 скилидка чесън, 15 г овесени ядки, 15 г орехови ядки, ...

Градината – коридор

Както се досещате, тя определено е по-дълга отколкото широка и нейната ширина кореспондира с фасадата на къщата. Често в нея намираме подобие с извънградска зона, в която пространството между къщите с...

Удивителни кактуси растат в Монако

Приказната екзотична градина на Монако, една от туристическите атракции на града, е разположена на отвесните скали над самия град с изглед към прекрасния средиземноморски залив. Посетителят не само се...

Познавате ли рододендрона

Рододендроните са едни от най-широко разпространените растения, но у нас са почти непознати. Най-често се отглежда азалеята, която краси стаите ни през зимата, но студоустойчивите видове и сортове теп...

Начало