ЗАКУСКА
Палачинки с овесено брашно
Продукти за 2-3 порции:2 ч.ч. овесено брашно, 170 г /3/4 ч.ч./ брашно, 2 ч.ч. айран, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. бакпулвер, 1 равна ч.л. сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме овесеното брашно и брашното заедно със солта и бакпулвера и прибавяме към тях айрана, разтопеното масло и разбитите яйца. Разбъркваме добре и с малък черпак изсипваме от сместа в сгорещеното олио. Изпържваме палачинките от двете страни и ги нареждаме в затоплена чиния. Поднасяме ги поръсени със захар.
ОБЯД
Супа от юфка и зеленчуци
Продукти за 8-10 порции: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасула да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.
Телешко с тиквички
Продукти за 4 порции: 600 г крехко телешко месо, 4 тиквички, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 моркова, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на дребни късчета. Изчистваме лука, морковите и чесъна и ги нарязваме на ситно. Сгорещяваме олиото и пускаме месото в него. Запържваме около 5 мин, прибавяме лука и чесъна и задушаваме. След десетина минути поръсваме червения пипер и заливаме с 2 ч.ч. гореща вода. Оставяме водата да заври и прибавяме тиквичките, които сме почистили и сме нарязали на дребно. Посоляваме на вкус и варим около 1 час на тих огън. Преди да поднесем подправяме с лимонов сок, черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.
Пастички с боровинки
Прoдукти: 600-700 г несолено бутер тесто, 500 г меко сметаново сирене или извара, 3-4 с. л. течен мед, 300 г черни боровинки, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Тестото разстиламе и нарязваме на малки квадрати или правоъгълници. Нареждаме ги в изплакната със студена вода тава и печем 10-15 минути в предварително загрята фурна при 220 градуса. След това ги изваждаме и оставяме да изстинат. Сметановото сирене или изварата разби-ваме с меда на гладък крем и разстиламе върху изстиналите тестени подложки. Отгоре разпределяме измитите и отцедени боровинки. Пастичките поръсваме леко с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с фини треви
Прoдукти: 6 яйца, 1 с.л. много ситно скълцан магданоз, 1 с.л. много ситно скълцан копър, 1 ч.л. ситно нарязан пресен чесън, 1 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, като посоляваме на вкус. Прибавяме магданоза, копъра и чесъна. Кипваме на силен огън маслото и в него сипваме омлета. Печем от едната страна, а след това внимателно обръщаме и печем от другата. Готовия омлет прегъваме на две и поднасяме горещ.
Десертна салата с пъпеш, мед, стафиди и ванилов сладолед
Прoдукти: 300 г почистен и нарязан на парчета пъпеш, 60 г стафиди, 3 с.л. пчелен мед, 200 г сладолед “Ванилия”.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пъпеша на парчета и отгоре посипваме със стафиди. След това разстиламе меда и накрая покриваме със сладоледа. Украсяваме по желание и сервираме.
Агнешки кюфтенца Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щ...
За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...
Желе от консервирани плодове Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително ...
Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...