ЗАКУСКА
Кифлички с шунка
Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г шунка, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 1 жълтък, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни кубчета и я запържваме в 1 с.л. масло. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим, докато стане златист. Оставяме плънката да изстине и подправяме с черен пипер. Нареждаме корите една върху друга като мажем между тях с разтопено масло. Разрязваме ги на триъгълници и във всеки от триъгълниците слагаме по малко от плънката. Намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили със сметаната, и завиваме триъгълниците на кифлички. Нареждаме кифличките в тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна.
ОБЯД
Рибена супа с макарони
Прoдукти: 1,5 кг речна риба, 100 г дребни макарони, 2 глави лук, 1 голям домат, 2 зелени пиперки, 2 картофа, 2 люти чушлета, 1 с.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и нарязваме рибата. Заливаме я с 6-7 ч.ч. подсолена вода и варим до омекване. Изваждаме рибата и сипваме в бульона ситно нарязаните лук и домат, нарязаните на кубчета картофи и нарязаните на кръгчета чушки. Подправяме с червения пипер и наситнените люти чушлета и варим още 30-40 мин. После прецеждаме бульона, слагаме го на огъня и сваряваме в него макароните. Накрая връщаме обезкостената риба в супата, поръсваме с наситнен магданоз и поднасяме.
Бъбреци с пресен лук
Прoдукти: 500 г свински бъбреци, 2 главички стар лук, 1 връзка пресен лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. краве масло, 125 мл сухо бяло вино или месен бульон, 200 г заквасена сметана, сол, пресно смлян бял пипер
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме бъбреците и киснем 30 мин в оцет и малко вода. Подсушаваме и ги нарязваме на лентички. Сгорещяваме на силен котлон маслото и пържим 2-3 мин наситнената бяла част на пресния лук и наситнените стар лук и чесън. Прибавяме бъбреците и ги обръщаме леко в мазнината. Прехвърляме в тавичка и ги слагаме в слаба фурна /около 175°С/. Сгорещяваме виното, прибавяме сметаната и варим 3 мин. Заливаме с тази смес бъбреците, прибавяме нарязаните на тънки колелца пера пресен лук, подправяме със сол и черен пипер и печем 5-6 мин.
Бърз яйчен десерт
Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.
ВЕЧЕРЯ
Панирани крилца
Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.
Ванилен крем с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 яйце, 400 г извара, 40 г нишесте, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на огъня до получаване на гъст крем. Изчакваме да изстине, прибавяме към него изварата и внимателно съединяваме с разбития на сняг белтък. По желание украсяваме с плодове или заливаме с плодов сироп.
Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...
Азербайджански таратор Прoдукти: 1 кг кисело мляко, 500 мл вода, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 връзка копър, 1 връзка зелен кориандър, 1 връзка спанак (250-300 г), малко пресен джоджен. Нa...
Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...
Вероятно неведнъж сте забелязвали, че в един дом се диша леко и спокойно, а в друг се създава впечатление, че сякаш нещо ви дави, не ви позволява да се отпуснете… От такава къща на човек му се иска да...