Още рецепти » 23 септември

 23 септември

ЗАКУСКА

Милинки със сух хляб

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Рибена супа с мляко

Продукти за 4-5 порции: 500 г риба, 1 глава лук, 2-3 резена целина, 1-2 моркова, 1 корен пащърнак, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 5-6 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея едро нарязаните лук, целина, моркови и пащърнак. Варим 15 мин и прибавяме рибата. Когато рибата се свари, отделяме месото от костите и го слагаме в супник, а бульона прецеждаме. Разбиваме маслото с брашното и доматеното пюре, разреждаме сместа с горещото мляко и я сипваме в бульона. Оставяме го да ври няколко минути на огъня, подправяме го с лимонов сок и го сипваме в супника при рибата. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер.

Мерлуза в сметанов сос

Продукти за 4 порции: 800 г филе от мерлуза, 1 лимон, 2 с.л. брашно, магданоз, сол, мазнина за пържене. Зa соса: 4 жълтъка, 4 с.л. сметана, 1 к.ч. бяло вино, 1 портокал, 40 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на четири парчета, поръсваме с половината от лимоновия сок, подправяме с черен пипер и сол, овалваме в брашното и пържим в сгорещена мазнина по 5 мин от всяка страна. В подходящ съд разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме виното, останалия лимонов сок, портокаловия сок и настърганата кора от половин портокал.Слагаме получената смес на водна баня и варим около 10 мин, като непрекъснато бъркаме, докато се сгъсти. Прибавяме маслото, осоляваме с черен пипер и сол и отстраняваме от огъня. Разпределяме опържената риба в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме със соса и украсяваме с кръгчета портокал.

Бананови кексчета

Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао. Зa глазурата: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.

Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с миксер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто разпределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна баня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цветни захарни пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Телешки бъбреци соте

Продукти за 4 порции: 2 телешки бъбрека, 2-3 супени лъжици олио, 2 глави лук, 2 супени лъжици брашно, 1 чаена чаша бяло вино, половин чаена чаша гъби, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бъбреците на малки парчета, осоляваме и пържим до зачервяване в мазнината. Прибавяме много ситно нарязания лук. Когато лукът се позачерви, прибавяме брашното, като и него го позапържваме. Разреждаме с 1 1/2 чаени чаши бульон или гореща вода и прибавяме виното и гъбите, които предварително сме задушили в малко мазнина. Оставяме ястието да ври, докато се получи гъст тъмен сос.

Пълнени круши с винен сос

Прoдукти: 8 круши, захар за сиропа, мармалад за пълнеж. За винения сос: 4 жълтъка, 150 г пудра захар, 2 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. коняк.

Нaчин на приготвяне: Избираме средно големи здрави круши, обелваме ги и ги издълбаваме от страната противоположна на дръжката. Варим ги, докато омекнат в рядък захарен сироп. Изваждаме ги, отцеждаме ги и ги пълним с малмалад от праскови или кайсии или с някакво желе. Отделно разбиваме в продължение на 7-8 ми жълтъците за соса заедно с пудрата захар. Прибавяме виното и бием сместа на тих огън, докато се сгъсти. Отстраняваме от огъня и след като изстине, подправяме с коняка.Нареждаме напълнените круши в подходяща чиния за сервиране и ги заливаме с винения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Три изящни грации от рода Сенецио

Сенецио (Senecio) е много голям ботанически род. Още от стари времена е известен и с името си Цинерария (Cineraria). Включва около 3000 вида, които се отличават с изключително разнообразие във външния...

14 начина да прогоним стреса

Прекарваме близо половината от своя живот в труд за насъщния, така че ако мястото, където работим, и отношенията с колегите не са такива, каквито трябва да бъдат, това неминуемо ни се отразява. Много ...

Вкусни гозби с лапад

Лапад с ориз Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит...

Ha детето му тече кръв от носа

Удар с топка, по-силно почесване, продължително излагане на слънце... причините за кръвотечение от носа при малките деца са многобройни, но самият инцидент няма сериозни последствия. Стига, разбира се...

Начало