Още рецепти » 02 февруари

 02 февруари

ЗАКУСКА

Палачинки с прясно мляко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.

ОБЯД

Рибена супа с мляко

Продукти за 4 порции: 500 г риба, 1 глава лук, 2-3 резена целина, 1-2 моркова, 1 корен пащърнак, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 5-6 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея едро нарязаните лук, целина, моркови и пащърнак. Варим 15 мин и прибавяме рибата. Когато рибата се свари, отделяме месото от костите и го слагаме в супник, а бульона прецеждаме. Разбиваме маслото с брашното и доматеното пюре, разреждаме сместа с горещото мляко и я сипваме в бульона. Оставяме го да ври няколко минути на огъня, подправяме го с лимонов сок и го сипваме в супника при рибата. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер.

Шаран с кисело зеле

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 1 кисела зелка, 3-4 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме шарана отвътре и отвън и го поръсваме с лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината олио. Прибавяме нарязаното зеле и ориза. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато зелето омекне, а оризът набъбне. Подправяме с черния пипер и прехвърляме сместа в тавичка. Слагаме отгоре шарана, поръсваме с червения пипер, поливаме с останалото олио и печем в умерена фурна.

Шоколадови пасти с бадеми

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Пудинг с кашкавал

Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Когато поизстине, прибавяме към нея разбитите жълтъци и настъргания кашкавал. Посоляваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена и поръсена с галета тавичка и варим 30 мин на водна баня.

Пържени ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, 200 г брашно, 2 ч.ч. вода, 2 ч.л. ликьор, 1 к.ч. кристална захар, сол, 2 белтъка, пудра захар, 1 ванилия, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Избираме хубави ябълки, изваждаме сърцевината им, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Оставяме ги да престоят около 30 мин в дълбок съд със кристалната захар и 1 ч.л. ликьор. Отделно разбъркваме брашното с 2 ч.ч. вода, останалия ликьор и щипка сол. Когато сме разбъркали добре сместа, прибавяме белтъците, които сме разбили на сняг с малко пудра захар. Потапяме всяко ябълково кръгче в приготвената панировка и го пържим в сгорещено олио, докато добие златист цвят. Изваждаме изпържените ябълки с решетеста лъжица и ги поръсваме с пудра захар, която сме размесили с ванилията. Сервираме ябълковите кръгчета топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Плодови ликьори

Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...

Кавалерите на розата

Убеждението, че в розовата градина трябва да има само розови храсти, вече отдавна не е в сила. Днес розите имат съседи, спътници, без които нито една градина не може. Например храстовидни рози като &q...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Вълшебната билка ЧЕРЕН КИМИОН

Билката Nigella Sativa (бот.), която за съжаление е слабо известна у нас, има 2500 години история. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (няма ...

Начало