Още рецепти » 01 февруари

 01 февруари

ЗАКУСКА

Милинки от готово тесто

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 100 г натрошено сирене; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. натрошено сирене /или извара/, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: Оставяме готовото тесто да втаса. Разточваме го на кора и го поръсваме с натрошеното сирене. Сгъваме кората и отново измесваме. После потапяме ръцете си в мазнина и късаме топки с големината на орех. Нареждаме ги плътно една до друга в обилно намаслена тавичка. Покриваме милинките с кърпа и ги оставяме на топло да втасат. Отделно разбиваме яйцата за заливката с прясното мляко. Прибавяме разтопеното масло и натрошеното сирене и разбъркваме. Когато милинките бухнат, заливаме с приготвената смес и печем в силна фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Млечна супа с картофи и сирене

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. зеленчукова отвара, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 картофа, половин глава лук, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 4 с.л. натрошено сирене, ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Заливаме ги със зеленчуковата отвара, прибавяме 1 щипка сол и варим 10-15 мин. Приготвяме светла запръжка от половината масло, ситно нарязания лук и брашното. Разреждаме запръжката с млякото и я сипваме при сварените картофи. Посоляваме на вкус, поръсваме с ким и кипваме супата. Отстраняваме от огъня и прибавяме останалото масло. Разпределяме натрошеното сирене по чиниите за сервиране и го заливаме с готовата супа.

Свинско, задушено с бира

Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо от врата или гърдите, 1 ч.ч. бира, 2 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кимион, черен пипер на зърна, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го изпържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Размиваме брашното с бирата и го сипваме при месото. Слагаме същото така червения пипер, кимиона, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Посоляваме ястието и го задушаваме на умерен огън, докато омекне месото. По време на задушаването доливаме по малко топла вода /ако е нужно/.

Лешников сладкиш

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г краве масло, 100 г лешници, 1 к.ч. брашно, 1/2 кофичка подсладена сметана.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и в дълбок съд на слаб огън ги разбъркваме заедно със захарта и маслото като внимаваме сместа да не заври. Бъркаме докато получим гладка смес. Прибавяме смлените лешници, брашното и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме внимателно сместа в продълговата намаслена и поръсена с брашно тава и печем в предварително загрята фурна. Изваждаме сладкиша от тавата, докато е още горещ, и го украсяваме с разбитата подсладена сметана.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от кайма и зрял фасул

Продукти за 5 порции: 2 ч.ч.зрял фасул, 4-5 картофа, 2 глави лук, 300 г кайма, 2 яйца, 1 филия сух хляб /без кората/, 1 к.ч.галета, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го претриваме през цедка, като отстраняваме люспите. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Прибавяме бобеното пюре, каймата, ситно нарязания лук, разбитите яйца, накиснатия и отцеден хляб. Подправяме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и оформяме от нея малки кюфтенца. Овалваме ги в галетата и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Ярославски крем

Прoдукти: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар за разбиване на сметаната, 2-3 листа желатин, 2 ч.ч. изцедени плодове от компот, 2 с.л. мармалад от кайсии, 2 с.л. ликьор по избор /да не е от кафе или какао/.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме предварително накиснатия в студена вода желатин в 1/2 ч.ч. гореща вода и бъркаме, докато се охлади. Разбиваме сметаната със захарта и смесваме с разтопения желатин. Разпределяме плодовете от компота по равно в стъклени чаши и покриваме с желираната смес. Оставяме крема в хладилник. Непосредствено преди сервирането заливаме с мармалада, който сме разредили с ликьора и 2 с.л. гореща вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Палма де Майорка - другото име на рая

Прекрасният град Палма де Майорка има население от около 333 хил души. Столицата е заобиколена от едноименен плаж, който е с дължина около 30 км. Плайа да Палма е най-известният плаж в града и винаги ...

Как да се избавим от безсънието?

Най-честите причини за безсъние е нарушаването на режима на сън и бодърстване заради налагаща се работа през нощта, лягане не точно в определен час и т.н. Ще прибавим и силната емоционална възбуда пре...

Физалисът заслужава повече внимание

Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...

Начало