Още рецепти » 09 февруари

 09 февруари

ЗАКУСКА

Панирани сандвичи с шунка

Прoдукти: 10 филийки хляб, 200 г шунка, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в млякото и го смесваме с разбитите яйца. Нарязваме шунката на 5 тънки филийки и слагаме по 1 парче между две хлебни филии. Потапяме така приготвените сандвичи в яйчната смес и ги изпържваме в сгорещеното олио.

ОБЯД

Пъстра рибена супа

Прoдукти: 400 г рибено филе, 400 г сварен бял боб, 6 домата, 1 глава лук, 1 голям картоф, 1 червена пиперка, 1 скилидка чесън, 4 с.л. зехтин, 1 л зеленчуков или рибен бульон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го слагаме в блендер заедно с чесъна и нарязаната чушка. Наливаме половината от зехтина и пасираме. Прехвърляме сместа в голяма тенджера и задушаваме 2-3 мин, като периодично разбъркваме. Наливаме горещия бульон, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим десетина минути на тих огън. Отделно в останалия зехтин задушаваме нарязаните домати. Изчакваме да поизстинат, поръсваме с черен пипер и сол на вкус и ги претриваме през цедка. Сипваме ги при картофите и прибавяме нарязаното рибнено филе и отцедения фасул. Поръсваме с наситнен магданоз и доваряваме супата.

Писюр кюфте

Прoдукти: 500 г кайма, 1 к.ч. ориз, 1 морков, 2-3 глави лук, 1к.ч. пасирани домати от консерва, 1 ч.л. червен пипер, 1 суха чушка, 2 с.л. брашно, 3 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме каймата с ориза и оформяме кюфтенца. Нарязваме лука и моркова на ситно и ги задушаваме в мазнината. Последователно прибавяме брашното, червения пипер, доматите, магданоз и джоджен на вкус. Наливаме гореща вода, кипваме, посоляваме и пускаме кюфтенцата в ястието. Оставяме го да къкри още 30 мин на тих огън. Накрая поръсваме с черен пипер.

Сладко макаронено рагу

Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Омлет по ловджийски

Прoдукти: 8 яйца, 200 г пилешки дробчета, 100 г гъби, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. бяло вино, 1 глава лук, 60 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите много ситно. Нарязваме дробчетата и заедно с гъбите ги запържваме в разтопеното масло. Прибавяме лука, черен пипер и сол. Когато лукът омекне, добавяме виното, което трябва да заври. Прибавяме доматеното пюре и наситнен магданоз. Отстраняваме от огъня и държим на топло. Отделно разбиваме яйцата със сол и черен пипер и пържим омлети в сгорещена мазнина. Щом се запекат отдолу, изсипваме в средата на всеки омлет по малко пълнежа и ги прегъваме на две. Изваждаме готовите омлети в затоплени чинии и върху тях разстиламе останалата смес от дробчета и гъби.

Портокали с плодова салата

Прoдукти: 4 портокала, 1 банан, 1 малка ябълка, половин буркан компот от праскови /изцедени/, лимонов сок, пудра захар, сметана.

Нaчин на приготвяне: Подсушаваме измитите портокали, нарязваме ги напречно на еднакви половинки и внимателно издълбаваме сърцевината. Отстраняваме ципата и семената. Нарязваме сърцевината на парченца, банана на тънки колелца, ябълката и прасковите на кубчета. Прибавяме лимонов сок и малко пудра захар и леко разбъркваме. Пълним портокаловите кори със сместа и охлаждаме. Преди поднасяне украсяваме със сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гостите си отиват, петната остават...

Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...

Виновни са гените

Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво ...

Избрах Дъблин и спечелих

В дъблинските кръчми все още пеят революционни песни от 18 век и танцуват на ирландска народна музика древни танци, разказват се легенди от незапомнени времена. В същото време Дъблин е шумен съвремене...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Начало