ЗАКУСКА
Руло от бутер тесто
Прoдукти: 500 г бутер тесто, 4 твърдо сварени яйца, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 200 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, 1 сурово яйце, 250 г шунка, 2 с.л. олио, бял пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на ситно магданоза и джоджена. Смесваме ги с настъргания кашкавал, сметаната, суровия жълтък и подправките. Разстиламе бутер тестото на тънък лист и върху него нареждаме шунката, нарязана на тънки резени. Сипваме сместа с кашкавала и сметаната и я разпределяме равномерно. Отгоре нареждаме обелените яйца. Завиваме тестото на руло и го слагаме в тавичка. Поливаме с олио, намазваме с разбития белтък и печем при висока температура 25-30 минути.
ОБЯД
Селска чорба
Прoдукти: 500 г агнешко или шилешко месо, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.
Задушен заек
Прoдукти: 600 г заешки бут, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, половин к.ч. олио, 30 г краве масло, 2 с.л. галета, мащерка или риган, магданоз, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме заешкия бут на порции, като запазваме изтичащата кръв в отделен съд, и ги посоляваме. Заливаме порциите с виното и ги оставяме да престоят 1-2 часа. Задушаваме нарязания на филийки лук в олиото, прибавяме отцедените порции месо и ги изпържваме до зачервяване. Посоляваме, прибавяме подправките и маслото, заливаме с виното от маринатата, захлупваме и задушаваме на умерен огън до омекване на месото. Заливаме галетата със заешката кръв, прибавяме счукания чесън и ситно нарязания магданоз, смесваме със соса от заека и варим 5 мин. След това нареждаме отгоре месото и слагаме за малко под грил или в силна фурна.
Бърз сладкиш с кайсии и сметана
Прoдукти: 3 яйца, 1ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1/2 канела, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 500г обелени и нарязани на дребно кайсии, 200мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото, брашното с бакпулвера и канелата, орехите и кайсиите. Объркваме всичко добре и изсипваме сместа в тава намазана с олио и поръсена с брашно. Печем сладкиша в умерена фурна. Изстинал намазваме със сметаната, която предварително сме разбили с прясното мляко.
ВЕЧЕРЯ
Пържоли със сос от синьо сирене
Прoдукти: 4 свински пържоли, 125 г синьо сирене, 200 мл течна сметана, 4-5 с. л. смлени орехи, 1 щипка канела, 1 щипка смлян бял (черен) пипер 2 с. л. коняк, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите и ги поръсваме със сол и черен пипер. Изпържваме ги в тиган и ги изваждаме в подходящ съд. В същия тиган слагаме сметаната и нарязаното на малки парченца сирене. Бъркаме непрекъснато, докато сиренето се разтопи и леко се посгъсти. Прибавяме смлените орехи, канелата, коняка и щипка бял (черен) пипер. Заливаме пържолите с този сос и ги сервираме топли.
Сладолед с какао
Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на твърд сняг белтъците с половината от захарта. Сваряваме прясното мляко с останалата захар, като прибавяме ванилията и какаото. Оставяме млякото да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме тази смес към разбитите белтъци, като внимателно разбъркваме с лъжица, докато получим еднородна маса. Разсипваме сладоледа в подходящи стъклени чаши и го оставяме да престои 2-3 часа в камерата на хладилника /или във фризер/.
В два часа през нощта вашето тригодишно дете се събужда. Разбирайки, че е само, става, взима биберона и любимата си играчка, влиза в спалнята ви и се вмъква при вас в постелята. Докато се отдръпвате, ...
ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ Бърза вечеря Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица...
При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви. Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието ...
Калцеоларията (Calceolaria), наричана пантофче, произхожда от Южна и Централна Америка. Родът й е голям - представен е от около 200 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения. Като саксийно...