Още рецепти » 30 юни

 30 юни

ЗАКУСКА

Бухти-кравайчета

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.

ОБЯД

Чорба от копър

Прoдукти: 2 връзки копър, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 4-6 твърдо сварени яйца, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: В разтопеното масло запържваме брашното. Щом пожълтее, наливаме млякото. Посоляваме на вкус и варим 10 мин на умерен огън като от време на време разбъркваме. След това наливаме 1 л вода, добавяме ситно нарязания копър и варим още 10 мин. Отстраняваме от огъня и подкиселяваме чорбата с лимонов сок. При поднасянето във всяка чиния слагаме по едно твърдо сварено яйце, нарязано на едри парчета.

Суфле с кайма

Продукти за 1 порция: 100 г телешко месо, 1 яйце, 1-2 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. прясно мляко, 2 ч.л. галета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото до полуомекване в подсолена вода, прекарваме го през месомелачка и го смесваме с отделения жълтък, маслото, галетата, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме белтъка с малко сол и оцет и внимателно го съединяваме с каймата. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета тавичка и варим 30 мин на водна баня. Заливаме със сос по избор и поднасяме.

Оризово сладко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 100 г ориз, 130 г захар, 1 белтък, 2 с.л. мармелад, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и 2 с.л. захар. Изсипваме в тавичка и оставяме да поизстине. Разбъркваме мармелада с останалата захар, ванилията и разбития на сняг белтък. Разстиламе сместа върху ориза и запичаме на фурна около 10 мин.

ВЕЧЕРЯ

Доматени кюфтенца

Прoдукти: 2 кг зрели домати, 1 кг брашно, 2 глави лук, джоджен, черен пипер, захар, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и леко ги изстискваме. В дълбок съд смесваме ситно нарязания лук, доматите, брашното, ситно нарязан джоджен, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме добре, за да получим еднородна маса. Сгорещяваме мазнината в тиган, вземаме с лъжица от приготвената смес, оформяме кюфтенца и ги изпържваме от двете страни.

Спагети с бял шоколад

Прoдукти: 200 г спагети, 3 с.л. захар, 1 ванилия, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. течна сметана, 250 г бял шоколад, 2 с.л. кафеен ликьор, индийско орехче.

Нaчин на приготвяне: Пускаме спагетите в кипяща вода, към която сме добавили половината мляко, захарта и ванилията. Сваряваме ги и ги отцеждаме. Отделно загряваме останалото мляко заедно със сметаната. Сипваме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, като внимаваме сместа да не кипне. Накрая ароматизираме с кафеен ликьор и настъргано индийско орехче. Разпределяме спагетите в чинии за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кога и как се използва гипскартон?

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Венецианската мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Удивителни кактуси растат в Монако

Приказната екзотична градина на Монако, една от туристическите атракции на града, е разположена на отвесните скали над самия град с изглед към прекрасния средиземноморски залив. Посетителят не само се...

Направете си мазе на балкона

За да си направите плодохранилище на балкона, ще ви е нужно сандъче с размери 40 х 60 см с височина 50 см. На дъното се слагат два контакта за лампи, покриват cе с метални кутии за консерви. Те трябва...

Начало