Още рецепти » 18 ноември

 18 ноември

ЗАКУСКА

Панирани палачинки

Прoдукти: 3 цели яйца, 3 жълтъка, 1 ч.ч. брашно, 1 щипка сол, 2 ч.ч. прясно мляко, сирене или конфитюр за пълнеж, галета или брашно за паниране, 1-2 яйца, олио за пържене, сироп.
Разбиваме целите яйца и жълтъците и постепенно прибавяме брашното, 1 щипка сол и накрая прясното мляко - трябва да получим смес като гъста боза. Изпържваме палачинките и ги напълваме с плънка по желание. Навиваме пълната палачинка на руло и я разрязваме напречно на две или на колелца по 2 см ширина. Всяко парче палачинка овалваме в галета или брашно, след това топваме в разбито яйце и изпържваме. Поднасяме панираните палачинки, залети със сироп.

ОБЯД

Пилешка супа с лук

Продукти за 5-6 порции: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.

Пилешки гърди с шунка и сирене

Продукти за 4 порции: 600 г пилешки гърди, 200 г шунка, 100 г краве масло, 4 с.л. настъргано сирене, брашно, сол.
Отстраняваме костите и кожата от пилешките гърди, начукваме, посоляваме, овалваме в брашно, след което изпържваме в сгорещена мазнина от двете страни до порозовяване. Върху всяка порция поставяме парче шунка, поръсваме гъсто с настъргано сирене, поливаме с малко масло, покриваме с похлупак и задушаваме около 5 мин. Подреждаме порциите в чинии и ги заливаме с масло и сос от тигана.

Селски пастички

Прoдукти: 6 яйца, 200 г захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао; зa крема: 1 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 1 яйце, 1 ванилия.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме смлените орехи, размитото в малко вода какао, пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, която сме застлали с хартия. Печем в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме маслото със захарта. Прибавяме захарта и разбъркваме добре. Изваждаме готовия блат от фурната, намазваме го с крема и го нарязваме на квадратни пастички.

ВЕЧЕРЯ

Талиатели с картофи

Продукти за 4 порции: 400 г талиатели, 2 големи картофа, 2 с.л. ядки /орехи, лешници или бадеми/, 100 г настърган кашкавал, 3-4 с.л. зехтин, 1-2 скилидки чесън, 1-2 стръка босилек, магданоз, черен пипер, сол.
Нарязваме на ситно босилека, чесъна, магданоза и ядките. Счукваме всичко в хаванче. Добавяме зехтина и настъргания кашкавал. Подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме много добре. Обелваме картофите, нарязваме ги на осминки и ги варим в подсолена вода. След 5 мин добавяме талиателите и варим заедно 10-15 мин. Отцеждаме и разбъркваме с приготвения сос. Украсяваме с клончета босилек.

Плодов зефир

Прoдукти: 1 кг дюли, 5 белтъка, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 к.ч. счукани орехови ядки.
Изпичаме дюлите във фурна и ги претриваме през гевгир или сито. Прибавяме половината от захарта и разбиваме сместа с миксер. С останалата захар на топло място разбиваме белтъците на твърд сняг. Смесваме ги с дюлите като леко разбъркваме. Разпределяме десерта в широки стъклени чаши и поръсваме с предварително препечените орехови ядки. Преди да поднесем, изстудяваме 2-3 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Избрано от гръцката кухня

Маслинена супа Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. С...

КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...

Засадете лешник в градината си

Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Начало