Още рецепти » 01 юни

 01 юни

ЗАКУСКА

Бухти-кравайчета

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.

ОБЯД

Бяла чорба от лапад

Прoдукти: 2 връзки лапад, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пускаме да се вари в 1 л кипяща вода. Варим на умерен огън. Когато омекне, прибавяме ориза и нарязания на ивички лапад. Варим 10 мин и прибавяме леко препеченото брашно. Посоляваме и варим още 10 мин. Поднасяме чорбата студена, поръсена с черен пипер. Във всяка порция сипваме по 2-3 с.л. кисело мляко.

Родопска плакия от гъби

Прoдукти: 400 г ситни гъби, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме дребни гъбки, почистваме ги и ги слагаме цели в тенджерата. Наливаме 1 ч.ч. вряла вода, добавяме олиото и варим на умерен огън. Когато водата поизври и гъбите омекнат, прибавяме брашното, размито в малко вода. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим ястието още 10-15 минути на слаб огън. Накрая поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с лимонов сок.

Арменско реване

Прoдукти: 1 кофичка и половина кисело мляко, 3 яйца, 2 ч.ч. захар, 3 к.ч. мазнина (масло, олио или маргарин по избор), 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 4 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Киселото мляко и захарта разбиваме добре и към тях прибавяме последователно содата, яйцата, мазнината, канелата, орехите и брашното. Печем в намаслена тавичка в умерена фурна (180°С).

ВЕЧЕРЯ

Сирене на фурна с лук

Прoдукти: 400 г сирене, половин пакетче краве масло, 1 връзка зелен лук /1 глава стар лук/, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното масло. Щом поомекне, го прехвърляме в тавичка и прибавяме натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Печем в умерено загрята фурна. След 10 мин заливаме със смес от млякото, разбитите яйца, брашното и 1 щипка сол. Връщаме ястието във фурната за още 10 мин.

Зерде

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 12 ч. ч. вода, 1 ч. ч. захар, канела на прах, розова вода

Нaчин на приготвяне: Варим ориза дълго време до пълното му омекване. След като се свари, го прецеждаме и добавяме захарта. Разбъркваме добре, докато захарта се разтопи и разпределяме ориза в купички. След като изстине, поръсваме с канела на прах и розова вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хранителните добавки

Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...

Детските страхове

С настъпването на нощта децата се потапят в свой загадъчен свят, изпълнен със странни звуци. Чудовища, скрити под леглото, призраци и огромни зверове стават причина за много безсънни нощи, но те са не...

Три изящни грации от рода Сенецио

Сенецио (Senecio) е много голям ботанически род. Още от стари времена е известен и с името си Цинерария (Cineraria). Включва около 3000 вида, които се отличават с изключително разнообразие във външния...

Още няколко тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Начало