ЗАКУСКА
Баница-сусамка
Прoдукти: 1 пакет кори, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. сирене, сусам, 1 ч.ч. лимонада, 1 к.ч. олио, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме плънката, като разбиваме яйцата с киселото мляко, содата, брашното и сиренето. Взимаме по 2 кори, прегъваме ги откъм дългата страна по 4-5 см и отгоре върху прегънатата част слагаме от плънката, поръсваме със сусам и и завиваме на руло, което слагаме в намазнена тава на охлюв. По същия начин навиваме останалите кори. Отгоре мажем баницата с масло, поливаме с лимонада и поръсваме обилно със сусам. Оставяме за около 20-30 мин да поеме течността и печем на умерена фурна до зачервяване.
ОБЯД
Супа топчета
Продукти за 4-5 порции: 250 г кайма, 1/2 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 главичка лук, 1 морков, 2 с.л. брашно, 1 л вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 домата, 1 корен магданоз, листа от магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с малко ориз, малко ситно нарязан лук, белтъка от яйцето, черен пипер и сол. От сместа оформяме малки топчета, които овалваме в брашно и пускаме във врящата подсолена вода, в която слагаме и дребно нарязаните морков и магданозен корен, мазнината и останалата част от дребно нарязания лук. Варим на умерен огън и след 20 мин прибавяме обелените и дребно нарязани домати и останалата част от ориза. Варим още 10-15 мин и застройваме супата с варена застройка от киселото мляко, 1 с.л. брашно и жълтъка. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Тербелия
Продукти за 6 порции: 1200 г телешко месо от плешката, 500 г кисело мляко, 2-3 с.л. брашно, 5 скилидки чесън, оцет, 5 яйца, сол, черен и червен пипер, масло
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме бульона и го оставяме да изстине. В дълбока купа разбиваме млякото с брашното, прибавяме 1 с.л. оцет, сол, черен пипер, както и яйцата – едно по едно. Бием на горещ котлон, като наливаме по малко от изстиналия бульон. Възвираме соса с непрекъснато бъркане. Сваляме от огъня като продължаваме биенето, докато поизстине. Прибавяме парченцата месо. Правим запръжка от маслото и червения пипер, разпределяме ястието по чиниите и го заливаме с маслото.
Пудинг Пиньол
Прoдукти: 4 яйца, половин пакетче краве масло, 4 с.л. галета, 1 с.л. сметана /или прясно мляко/, 1 1/2к.ч. пудра захар, 1 ванилия, 2 1/2с.л. изцедени плодове от сладко, 2 с.л. захаросани портокалови кори, 2-3 с.л. натрошени обикновени бисквити, 2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с жълтъците и 1 к.ч. захар. Прибавяме навлажнената със сметаната /или млякото/ галета и навлажнените с рома натрошени бисквити. Прибавяме също така ситно нарязаните плодове и портокалови кори. Накрая като внимателно бъркаме, съединяваме с белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма и варим на водна баня около 1 час. Поднасяме готовия пудинг със сладък яйчен сос или с плодов сироп по избор.
ВЕЧЕРЯ
Панирано филе с подлютен сос
Продукти за 4 порции: 700-800 г свинско месо /или телешко/ от филето, 2 яйца, галета, черен пипер, сол, олио за пържене; зa соса: 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 люта червена чушка, 2 с.л. лимонов сок, 5-6 стерилизирани домата, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 тънки пържолки, начукваме ги, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Потапяме ги в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги оставяме за 20 мин в хладилник. През това време приготвяме соса: Нарязваме на ситно лука, чесъна и лютата чушка и ги изпържваме в олиото. Прибавяме лимоновия сок, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да поври 15 мин, като от време на време го разбъркваме. След това го изсипваме в широка чиния и до сервирането го държим на топло.
Изваждаме панираните филенца от хладилника и ги изпържваме от двете страни до златисто. След това ги отцеждаме от излишната мазнина и ги нареждаме върху соса.
Печен крем
Прoдукти: 600мл бита сметана, 4 големи жълтъка, захар
Нaчин на приготвяне: Загряваме сметаната и я оставяме да ври само 30 сек. Прибавяме веднага жълтъците и бъркаме постоянно, докато сместта леко се сгъсти. Изсипваме в плитък огнеупорен съд и оставяме крема да изстива цяла нощ. Два часа преди сервиране напръскваме с малко захар и пъхаме за няколко минути в предварително нагрята фурна, за да се разтопи и карамелиизира захарта.
При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...
Супа от зелена бакла с чесън Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол. Нaчин на пр...
Цъфтящите рододендрони продължават да поразяват нашето въобръжение от година на година. На градинската сцена тези прекрасни храсти изпълняват две роли – великолепните цветове украсяват двора в началот...
“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...