Още рецепти » 27 юли

 27 юли

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Андалуско гаспачо

Продукти за 2-3 порции: 1 филия сух бял хляб /без кората/, 2 скилидки чесън, 700 г домати, 1 малка краставица, 1 к.ч. майонеза, 2-3 с.л. оцет, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка захар, 1-2 с.л. ситно настърган лук, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Отделяме един по-голям домат, а останалите претриваме през цедка заедно с накиснатия и отцеден хляб. Разреждаме майонезата с оцета и я прибавяме към доматите. Наливаме 3 ч.ч. вода. Прибавяме ситно настъргания лук,, посоляваме и подправяме със захарта, черен и червен пипер. Почистваме от семената отделения домат и обелената краставица, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към супата. Поръсваме със ситно нарязания магданоз. Поднасяме супата с кубчета лед.

Котлети с боровинки

Продукти за 4 порции: 4 свински котлета 200 г, сол, черен пипер, 2-3 с.л. олио, 200 г продълговат ориз, 75 г боровинки, 500 мл портокалов сок, 1/4 ч.л. канела, 5 г настъргана лимонова кора

Нaчин на приготвяне: С дървено чукче леко изтъняваме котлетите и ги наръсваме със сол и черен пипер. В тиган с двойно дъно сгорещяваме олиото и изпържваме котлетите. В огнеупорен намазнен съд изсипваме ориза, а отгоре подреждаме боровинките. Заливаме със смес от портокаловия сок, канелата и настърганата лимонова кора. Подреждаме котлетите върху ориза, слагаме малко от мазнината, в която сме пържили, захлупваме и печем на 180°С, докато оризът хубаво набъбне.

Сладолед с пресни и печени смокини

Прoдукти: 18 едри, добре узрели смокини, 250 г захар на пясък, 500 мл прясно мляко, 4 яйца, 6 почти узрели смокини, 50 г захар, 1/2 к.л. канела на прах, няколко бисквити или сухи пасти.

Нaчин на приготвяне: Обелените 18 смокини нарязваме на малки парченца, поставяме ги в тавичка, размесваме ги с 200 г захар и ги оставяме да се пекат на слаба фурна 25-30 минути, докато омекнат съвсем. Периодично ги разбъркваме често. Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме жълтъците с 50 г захар. Прибавяме към тях стопленото мляко на тънка струйка, без да преставаме да бъркаме. Слагаме съда на тих огън и сваряваме крема до сгъстяване, като бъркаме непрекъснато. После го охлаждаме. Изсипваме сместа със смокините от тавичката и млечния крем в дълбок съд, разбъркваме добре и оставяме да изстине напълно. После прехвърляме цялата смес в машината за сладолед, замразяваме и прибираме. Изсипваме останалите 50 г захар в тиган, добавяме канелата и карамелизираме сместа. Разрязваме останалите 6 смокини на две и леко ги овалваме в получения карамелов сироп. При сервиране поставяме на дъното на чинията парче суха паста, бисквитка или друг сух сладкиш, отгоре разполагаме топка сладолед, нареждаме около нея потопените в карамел смокини и поднасяме веднага.

ВЕЧЕРЯ

Панирани миди

Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди с черупките, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 дафинови листа, 4-5 зърна черен пипер, сол, 200 мл олио; зa панировката: 1 ч.ч. бира, 1/2 ч.ч. вода, 4 с.л. брашно, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: В голям съд с вода слагаме виното, черният пипер, дафиновите листа и солта. Кипваме на огъня и слагаме мидите, както са с черупките. Варим 7-8 мин. Отделно разбъркваме продуктите за панировката, докато получим хомогенна смес. Изваждаме ядките от сварените миди и ги потапяме в приготвената паста. Пържим ги в сгорещено олио, което трябва да ги покрива.

Къпини с галета

Прoдукти: 300 г галета, 100 г захар, 150 г маргарин, 500 г къпини, 1с.л. лимонов сок, 50 г пудра захар, 30 г орехи.

Нaчин на приготвяне: Запържваме половината захар и галетата в маргарина, като бъркаме непрекъснато. Посипваме къпините с останалата захар, добавяме чаша вода и загряваме на слаб огън. Смесваме двете части и с лъжица ги прехвърляме в съда за сервиране. Изстудяваме за няколко часа. Поливаме с лимонов сок, смесен със пудра захар и посипваме със счукани орехи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Разнообразете градината с редки овошки

Освен традиционните за нашата страна овощни видове, в много райони условията позволяват отглеждането и на някои субтропични, южни култури. Такива са смокинята, райската ябълка, нарът, дафинът и др. По...

КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...

Венецианската мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Черният бъз е еликсир на здравето

Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не с...

Начало