Още рецепти » 23 май

 23 май

ЗАКУСКА

Кекс със сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.

ОБЯД

Супа от юфка и зеленчуци

Продукти за 8 порции: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасулът да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.

Кебап с гъби

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. мазнина, 5 глави лук, 1 глава чесън, 250 г гъби, 1 с.л. брашно, 5 домата, черен пипер, чубрица, 1 к.ч. вино, някоко резенчета лимон.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета и го запържваме в мазнината. Слагаме и нарязания лук, скилидките чесън, нарязаните гъби. После добавяме брашното и настърганите домати, чубрицата, черния пипер и виното. Пускаме и резенчетата лимон. Оставяме да ври на бавен огън, докато остане на мазнина. Поднасяме с гарнитура от задушен ориз или картофено пюре.

Грис халва „Майриг”

Прoдукти: 250 г краве масло, 3 равни ч.ч. пшеничен грис; за сиропа: 1 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода; зa гарниране: смлени орехи, канела, пудра захар

Нaчин на приготвяне: Предварително приготвяме сиропа като водата и захарта кипваме около 10 мин. Маслото и гриса запържваме на умерен котлон и бъркаме с дървена лъжица до златисто (докато част от гриса, доближена до ухото издава звук на пържене или пращене). Към тях добавяме сиропа и бъркаме, докато сместа започне да се рони и се отделя от съда. Сваляме тенджерата от котлона, захлупваме с кърпа, след това с капака и накрая цялата тенджера завиваме с голяма кърпа (хавлия ). След това развиваме тенджерата и разронваме халвата с вилица. Сервираме я в чинийки, поръсена със смлени орехи, канела и пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Наденица с гъби и ориз

Продукти за 4 порции: 300 г наденица, 300 г гъби, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите и ги нарязваме на парченца. Задушаваме ги до омекване в половината от мазнината. Прибавяме ориза и нарязаната наденица. Заливаме с 1-2 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим до сваряването на ориза. Обелваме доматите, настъргваме ги и ги задушаваме в останалата мазнина. Подправяме с черен пипер и сол. Сипваме във всяка чиния наденица с ориз и заливаме с доматения сос.

Пияни ябълкови топки

Прoдукти: 600 г ябълки, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 40 г краве масло, кора от лимон; зa сиропа: 1 ч.ч. бяло вино, 2 яйца, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. захар и 1 ч.л. коняк

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме жълтъците, маслото, захарта, галетата и обелените и настъргани ябълки. Прибавяме разбитите на сняг белтъци. Оформяме топки, които печем 10 минути в умерена фурна. Смесваме продуктите за сиропа, кипваме сместа на огъня и заливаме изстиналите ябълки с горещия сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Класически италиански сосове за паста

Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....

Африкански лилиум израства на терасата

Агапантусът (Agapanthus) или “африканският лилиум” се отнася към семейство Лилиеви и произхожда от Южна Африка. Това е многогодишно растение, което има дебело кореница с месести корени и развива гъсти...

Как да се лекуваме с глина

Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...

Начало