ЗАКУСКА
Кекс със сирене
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Супа от юфка и зеленчуци
Продукти за 8 порции: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасулът да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.
Кебап с гъби
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. мазнина, 5 глави лук, 1 глава чесън, 250 г гъби, 1 с.л. брашно, 5 домата, черен пипер, чубрица, 1 к.ч. вино, някоко резенчета лимон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета и го запържваме в мазнината. Слагаме и нарязания лук, скилидките чесън, нарязаните гъби. После добавяме брашното и настърганите домати, чубрицата, черния пипер и виното. Пускаме и резенчетата лимон. Оставяме да ври на бавен огън, докато остане на мазнина. Поднасяме с гарнитура от задушен ориз или картофено пюре.
Грис халва „Майриг”
Прoдукти: 250 г краве масло, 3 равни ч.ч. пшеничен грис; за сиропа: 1 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода; зa гарниране: смлени орехи, канела, пудра захар
Нaчин на приготвяне: Предварително приготвяме сиропа като водата и захарта кипваме около 10 мин. Маслото и гриса запържваме на умерен котлон и бъркаме с дървена лъжица до златисто (докато част от гриса, доближена до ухото издава звук на пържене или пращене). Към тях добавяме сиропа и бъркаме, докато сместа започне да се рони и се отделя от съда. Сваляме тенджерата от котлона, захлупваме с кърпа, след това с капака и накрая цялата тенджера завиваме с голяма кърпа (хавлия ). След това развиваме тенджерата и разронваме халвата с вилица. Сервираме я в чинийки, поръсена със смлени орехи, канела и пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Наденица с гъби и ориз
Продукти за 4 порции: 300 г наденица, 300 г гъби, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите и ги нарязваме на парченца. Задушаваме ги до омекване в половината от мазнината. Прибавяме ориза и нарязаната наденица. Заливаме с 1-2 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим до сваряването на ориза. Обелваме доматите, настъргваме ги и ги задушаваме в останалата мазнина. Подправяме с черен пипер и сол. Сипваме във всяка чиния наденица с ориз и заливаме с доматения сос.
Пияни ябълкови топки
Прoдукти: 600 г ябълки, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 40 г краве масло, кора от лимон; зa сиропа: 1 ч.ч. бяло вино, 2 яйца, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. захар и 1 ч.л. коняк
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме жълтъците, маслото, захарта, галетата и обелените и настъргани ябълки. Прибавяме разбитите на сняг белтъци. Оформяме топки, които печем 10 минути в умерена фурна. Смесваме продуктите за сиропа, кипваме сместа на огъня и заливаме изстиналите ябълки с горещия сироп.
Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...
Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....
Агапантусът (Agapanthus) или “африканският лилиум” се отнася към семейство Лилиеви и произхожда от Южна Африка. Това е многогодишно растение, което има дебело кореница с месести корени и развива гъсти...
Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...