ЗАКУСКА
Тутманик с извара
Прoдукти: 800 г брашно, 20 г мая за хляб, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 500 г извара, 1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. След това замесваме тесто от брашното, втасалата мая, киселото мляко и солта. Разделяме тестото на 4 топки и го оставяме да втасва около 30 мин. После разточваме топките на кори. В намаслена тавичка разстиламе първата кора и я поръсваме с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с изварата. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и извара. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и извара, покриваме с четвъртата кора и намазваме отгоре с останалата мазнина. Нарязваме тутманика на квадрати или ромбове, оставяме го да втаса повторно и го изпичаме в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа с дроб и джолан
Продукти за 6 порции:1 кг телешки джолан, 1/2 кг телешки черен дроб, 1 връзка корени за супа, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 3 яйца, сокът от 1 лимон, сол, черен пипер, магданоз
Нaчин на приготвяне: Добре измития джолан и добре измития дроб варим в подсолена вода заедно с почистените, измити и нарязани на ситно корени за супа, дафиновия лист и бахара. Щом месото се свари, прецеждаме бульона. Джолана обезкостяваме и нарязваме на ситно, а дроба пасираме. Загряваме мазнината и пържим пюрето от дроб. Наръсваме го с брашно, сол и черен пипер и го разреждаме с бъркане с горещия бульон. Слагаме и парченцата джолан и клокваме. Готовата супа застройваме с яйца и лимон и наръсваме с магданоз. Тази супа може да се приготви и само от дроба, а парченцата сварен джолан да използваме за друго ястие. Важното е суровият джолан да си пусне сока в бульона.
Телешко с грах и моркови
Продукти за 4 порции: 400 г телешко месо, 2-3 моркова, 100 г зелен грах, 3 с.л. олио, 4 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 50 мл сметана, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, които запържваме в сух тиган. Добавяме олиото и малко вода, посоляваме и задушаваме на умерен огън. Щом месото поомекне, прибавяме граха и ситно нарязаните моркови и продължаваме да задушаваме. Изваждаме готовото месо, а към соса прибавяме размитото в сметаната брашно и размитото в малко вода доматено пюре. Варим 2-3 мин и връщаме месото. Подправяме с лимонов сок на вкус.
Виенски ролад
Прoдукти: 200 г захар, 10 яйца, 200 г брашно, 1 ванилия, 100 г краве масло, 250 мл малинов сироп; зa глазурата: 200 г захар, 1 белтък, 1 лимон
Нaчин на приготвяне: Бием с миксер захарта и жълтъците до пухкава бяла смес. Прибавяме пресятото с ванилията брашно и разтопеното масло. Разбиваме белтъците на твърд сняг и на части ги слагаме в сместа. Разбъркваме много добре с дървена лъжица, за да не спадне тестото. Намасляваме тавичка, покриваме я с намаслена пергаментова хартия и изсипваме в нея сместа. Печем в предварително загрята умерена фурна и внимаваме да не препечем блата, защото няма да можем да го навием. Топлия блат слагаме върху мокра и изцедена кърпа. Заливаме с малиновия сироп или намазваме тънко с мармелад и навиваме на стегнато руло. Увиването става с помощта на хартията. Оставяме рулото да изстине и в това време сгъстяваме захарта с белтъка на сняг, като по малко наливаме лимонов сок. Оцветяваме тази глазура с малко малинов сироп и намазваме рулото.
ВЕЧЕРЯ
Тюрбан от макарони
Продукти за 2-3 порции: 300 г макарони, 150 г гъби, 100 г краве масло, 2 пилешки дробчета, 100 г шунка, 100 г кашкавал, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в половината от маслото почистените и нарязани на четвъртинки гъби. Когато водата се изпари, прибавяме ситно нарязаните дробчета и пържим 2-3 мин. От брашното, останалото масло и млякото приготвяме сос. Прибавяме към него размитото с малко вода доматено пюре, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отделяме част от соса /около 1/3 от цялото количество/, а в останалия слагаме гъбите с дробчетата и също ситно нарязаната шунка. Сваряваме отделно макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги смесваме с отделения сос. Изсипваме макароните в намаслена форма с чашка в средата. След това внимателно обръщаме формата в широка чиния, така че в средата на макароните да остане празнина, в която сипваме гъбения сос. Поднасяме ястието, поръсено с настърган кашкавал.
Круши с крем
Прoдукти: 8 средно големи круши, 1 ч.ч. захар; зa крокана: 1 к.ч. захар, 1 к.ч. запечени орехови ядки; зa крема: 4 жълтъка, 4 с.л. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме сироп от 1 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода. Обелваме крушите, издълбаваме вътрешността им, сваряваме ги в сиропа и ги оставяме да изстинат в нея. От 1 к.ч. захар правим светъл карамел. Разстиламе опечените и смлени орехови ядки върху намаслено алуминиево фолио и ги заливаме с карамела. Когато изстине, счукваме на едро така приготвения крокан и с него пълним крушите. Отделно на водна баня сваряваме крем от жълтъците, захарта и млякото, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Тогава отстраняваме от огъня, прибавяме ванилията и продължаваме да бъркаме, докато кремът поизстине. Подреждаме крушите в стъклена купа, заливаме ги с приготвения крем и ги държим в хладилник до сервирането.
Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки...
Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...
Азербайджански таратор Прoдукти: 1 кг кисело мляко, 500 мл вода, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 връзка копър, 1 връзка зелен кориандър, 1 връзка спанак (250-300 г), малко пресен джоджен. Нa...
Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...