Още рецепти » 23 октомври

 23 октомври

ЗАКУСКА

Клин със сирене

Прoдукти: 250 г брашно, 3 к.ч. ориз, 200 г овче сирене, 2 к.ч. олио, 25 г краве масло, 5 яйца, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, 300 мл вода, оцета, солта и 1 с.л. олио омесваме тесто като за баница, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 30 мин. Сваряваме ориза в 1 л подсолена вода, отцеждаме и смесваме с натрошеното сирене и разбитите яйца. Разточваме тестото на две кори - първата да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече клинът, а втората да е колкото тавата. Намазваме обилно тавата с олио и слагаме в нея голямата кора така, че краищата й да останат извън ръба на тавата. Напръскваме обилно с олио и разстиламе плънката на равномерен пласт. Отгоре слагаме втората кора. Прегъваме краищата на първата кора навътре и ги увиваме като венец. Намазваме приготвения клин с разтопеното краве масло и печем в умерена фурна до леко зачервяване.

ОБЯД

Супа от карфиол с месо

Продукти за 4 порции: 250 г кайма /смес/, половин главичка карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 жълтък, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 л костен или месен бульон, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре. Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня. Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин. Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Кебап от свинско месо с домати

Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо от бута, 3 с.л. олио, 3-4 глави лук, 6-7 домата, 150 г варена наденица, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, които запържваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук. След 10 мин подправяме с черен пипер и сол и прибавяме обелените и настъргани домати. Слагаме нарязаната наденица и задушаваме 10 мин. После прехвърляме ястито в тавичка, наливаме виното и запичаме 15 мин в умерена фурна.

Пудинг от ябълково пюре

Прoдукти: 2 1/2 ч.ч. гъсто ябълково пюре, 120 г ситно смлени бадеми, 50 г пудра захар, 3 яйца, краве масло за намазване на формата, сметана за гарниране.

Нaчин на приготвяне: Размесваме смлените бадеми със захарта и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците. Бъркаме, докато получим пухкава смес, и внимателно съединяваме с разбитите на сняг жълтъци. На дъното на намаслена форма за пудинг разстиламе ябълковото пюре, а отгоре покриваме с приготвения яйчен крем. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го топъл с разбита сметана.

ВЕЧЕРЯ

Бифтек със сметана

Продукти за 1 порция: 250 г месо от бонфилето, 1 глава лук, магданоз, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 с.л. сметана, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Оформяме месото на пържола, без да го начукваме. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да отлежи 30 мин. След това го изпържваме в съвсем малко количество сгорещена мазнина. В същата мазнина изпържваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Връщаме изпържения бифтек, заливаме със сметаната, поръсваме с настърганата лимонова кора и отстраняваме от огъня.

Медено парфе

Прoдукти: 1 яйце, 2 жълтъка, 2 ч.л. захар, 11/2 с.л. мед, 1 1/2 с.л. трохи от черен хляб, 1 ч.ч. разбита сметана.

Нaчин на приготвяне: Рабиваме яйцето и жълтъците на водна баня. Отстраняваме от огъня, като оставяме съда в горещата вода. Прибавяме захарта и бъркаме, докато се разтопи. Прехвърляме в друг съд, прибавяме трохите и меда и разбъркваме много добре. Накрая съединяваме с разбитата сметана и разпределяме парфето в стъклени чаши. Държим в хладилник поне 3 часа преди да сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

35 вкусни БАНИЦИ

Вита баница с мая Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката. Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 м...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Как да употребяваме гипсокартона

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Начало