Още рецепти » 20 февруари

 20 февруари

ЗАКУСКА

Млечна баница

Прoдукти: 250 г брашно, 100 мл вода, 75 г краве масло, 25 мл олио, 1 с.л. оцет, 2 яйца, 150 г захар, 750 мл прясно мляко, 40 г грис, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне:Брашното се пресява непосредствено преди готвене, за да не се сбие. От него се отделя 1 шепа за ръсене, а от останалото заедно с хладката вода, солта, олиото и оцета се замесва тесто. То се оформя на топчета, които се разточват на питки. От 3-4 питки, които се поставят намазани една върху друга, се разточва 1 лист. От 4-5 така получени листа се приготвя баницата. Между листовете се поставя повече масло за да не се залепят при печенето. Така приготвената баница се нарязва на парчета и леко се запича. Полуопечената баница се залива с млякото, сварено със захарта и гриса и смесено с разбитите яйца. Оставя се да се доопече, докато сместа от захарта, млякото и гриса се сгъсти като крем.


ОБЯД

Млечна крем-супа от леща

Продукти за 4-6 порции:150 г леща, 1-2 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 250 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 4 филии по-стар бял хляб, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Заливаме изчистената и измита леща с 300 мл подсолена вода, сваряваме и пасираме. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното, а после и гриса. Наливаме прясното мляко, разбъркваме и изсипваме запръжката при лещата. Подправяме с черен пипер и оставяме супата да клокне на котлона. Нарязваме хляба на кубчета и ги изпържваме в маслото. Гарнираме с тях лещата.

Свинско в гърне

Продукти за 4 порции: 800-900 г свинско месо, 3-4 глави лук, 100 г краве масло, 1 люта чушка, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, почистваме го от ципи и сухожилия, измиваме го на течаща вода, отцеждаме и го нарязваме на парченца. Слагаме парчетата в глинено гърне заедно с маслото и 1-2 к.ч. вода. Загряваме и прибавяме ситно нарязания лук, лютата чушка, зърната черен пипер, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Доливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме гърнето и го слагаме на слаб огън. Задушаваме, докато месото омекне напълно. Поднасяме ястието топло, поръсено с препърженото масло.

Торта без яйца

Прoдукти: 1к.ч. мед, 1к.ч. вода, 1 к.ч. олио, 150 г захар, 150 г брашно, 1 к.ч. орехи, едро скълцани, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия; зa крема: 3 чаши прясно мляко, 5 равни лъжици брашно, 1 лъжица какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме всичко, като предварително разтваряме меда и захарта във водата. Прибавяме брашното, за да получим гъстотата на кейково тесто. Изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма или електрическа тенджера. След като изстине, я разрязваме на две. Сиропираме я с мляко, подсладено с мед и я пълним с крем, който приготвяме така: Размесваме брашното с какаото, размиваме го със студено мляко и сипваме на струйка във врящото мляко, подсладено с мед. Бъркаме до сгъстяване на крема. Прибавяме 1 лъжица масло и ванилия.
Намазваме тортата леко с крем и я поръсваме със смлени орехи или шоколадови пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета с гъби и кашкавал

Продукти за 4 порции: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, чубрица, кимион, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Смиламе трите вида месо, прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно, яйцето, чубрица, кимион и сол и омесваме каймата много добре. За всяка порция оформяме по едно голяма сплеснато кюфте, което изпържваме в сгорещено масло. Настъргваме кашкавала и поръсваме с кюфтетата, докато са още топли.

Печен крем

Прoдукти: 600мл бита сметана, 4 големи жълтъка, захар

Нaчин на приготвяне: Нагряваме сметаната и я оставяме да заври само 30 сек. Прибавяме веднага жълтъците и бъркаме постоянно, докато сместта леко се сгъсти. Изсипваме в плитък огнеупорен съд и оставяме крема да изстива цяла нощ. Два часа преди сервиране напръскваме с малко захар и пъхаме за няколко минути в предварително нагрята фурна, за да се разтопи и карамелизира захарта.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домът ни – чист и безопасен

Безупречно чиста къща - това в никакъв случай не означава само излъскан дo огледален блясък под. За жалост дори добрите домакини не знаят или забравят, че семейното гнездо може да се окаже пълно с ток...

Млякото и соковете са несъвместими с някои лекарства

Доста родители са свикнали да дават на децата си най-различни медикаменти, разтворени в мляко или в прясно изцеден плодов сок. Това обаче може да направи лекарствата по-малко ефикасни или обратното, д...

Трудните моменти след раждането

Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...

Още веднъж за холестерола

За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова - Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол? - Най-честата причина за повишаване на хо...

Начало