Още рецепти » 22 август

 22 август

ЗАКУСКА

Млечна баница

Прoдукти: 250 г брашно, 100 мл вода, 75 г краве масло, 25 мл олио, 1 с.л. оцет, 2 яйца, 150 г захар, 750 мл прясно мляко, 40 г грис, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Брашното се пресява непосредствено преди готвене, за да не се сбие. От него се отделя 1 шепа за ръсене, а от останалото заедно с хладката вода, солта, олиото и оцета се замесва тесто. То се оформя на топчета, които се разточват на питки. От 3-4 питки, които се поставят намазани една върху друга, се разточва 1 лист. От 4-5 така получени листа се приготвя баницата. Между листовете се поставя повече масло за да не се залепят при печенето. Така приготвената баница се нарязва на парчета и леко се запича. Полуопечената баница се залива с млякото, сварено със захарта и гриса и смесено с разбитите яйца. Оставя се да се доопече, докато сместа от захарта, млякото и гриса се сгъсти като крем.

ОБЯД

Гулаш

Продукти за 4 порции: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.
В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.

Печено свинско с плънка от кайма

Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено свинско месо /цяло парче/, 150 г пушени гърди /или сланина/, 3 глави лук, 150 г кайма, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 5-6 скилидки чесън, 1 настъргана ябълка, 1 с.л. галета, 1 яйце, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 5-6 картофа, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме го и с мокро дървено чукче го начукваме, докато парчето стане с дебелина около 1,5 см. Нарязваме пушените гърди /или сланината/ на малки кубчета и ги пускаме в предварително затоплен сух тиган. Когато си пуснат мазнина, прибавяме ситно нарязания лук и го запържваме. След това слагаме и каймата и я запържваме съвсем леко.

Отстраняваме сместа от огъня и прибавяме ситно нарязания магданоз, червения пипер, половината от черния пипер, счукания чесън, настърганата ябълка, галетата и разбитото яйце. Посоляваме на вкус, разбъркваме много добре и разстиламе сместа върху месото. После навиваме месото на руло и го завързваме здраво с канап. Слагаме рулото в намаслена тавичка, поливаме го с разтопената мас, поръсваме с черен пипер и сол и печем около 1 час и 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Половин час преди да извадим от фурната прибавяме обелените и нарязани на тънки филийки картофи.

Торта „Леден дъх”

Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. брашно, 2 с.л. какао, 1 бакпулвер, 9 с.л. грис, 1 л прясно мляко, 1 опаковка (250 г) маргарин, 350 мл вода, 200 г натурален шоколад, 5 с.л. олио, 2 ч.ч. + 5 с.л. кристална захар, 2 ч.ч. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 5 с.л. кристална захар. Прибавяме брашното, бакпулвера и какаото, разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Изпичаме блата в силно загрята фурна. Изчакваме го да изстине и го заливаме с горещ сироп, приготвен от водата и 2 ч.ч. захар. Отделяме 1 к.ч. от врящото мляко, а в останалото разбъркваме гриса и 1 ч.ч. пудра захар. Отделно разбиваме маргарина с 1 ч.ч. пудра захар и при непрекъснато бъркане го смесваме с охладеното мляко. Бъркаме, докато получим гъст крем, с който намазваме сиропирания блат. Разтапяме шоколада на водна баня, прибавяме олиото и отделеното мляко, разбъркваме и разстиламе шоколадовия крем върху млечния. Поднасяме тортата добре охладена.


ВЕЧЕРЯ

Лазаня а ла Равена

Прoдукти: 300 г брашно, 3 яйца, 1 ч.л. зехтин, 150 г спаначено пюре, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 100 г шунка, 100 г пилешки дробчета, 1 к.ч. бяло вино, 50 г бекон, 1 пакетче краве масло, 2 домата, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 100 г гъби, 50 г гъби, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, спаначеното пюре, зехтина, солта и малко хладка вода омесваме средно твърдо тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да отлежи 30 мин. Разточваме го на тънка кора и изрязваме квадратчета със страна 4-5 см. Сваряваме ги в голямо количество подсолена вода. Изваждаме ги, когато изплуват. Оставяме ги да се отцедят и изстинат.

Отделно загряваме 3 с.л. масло и запържваме ситно нарязаните лук и бекон. Прибавяме ситно нарязаните морков и целина и задушаваме. Слагаме нарязаното на малки парченца месо и нарязаната шунка. Наливаме виното и продължаваме да задушаваме. Щом виното се изпари, прибавяме обелените и настъргани домати и варим десетина минути.

Запържваме брашното в половината от останалото масло и внимателно сипваме млякото. Варим на умерен огън. Прибавяме нарязаните пилешки дробчета и продължаваме да варим. След десетина минути сипваме сметаната и нарязаните гъби.

Покриваме дъното на намаслена тавичка с лазаня. Отгоре разстиламе последователно месото и соса. Поръсваме с настърган кашкавал и продължаваме по същия начин до изчерпване на продуктите. Накрая завършваме със соса, слагаме тук там масло и поръсваме с настърган кашкавал. Печем 30 мин в умерена фурна.

Суфле от извара с плодове

Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени ягоди (малини, къпини), 1 с. л. пудра за-хар, 2 с. л. червено вино.

Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме ягодите, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Децата - какво не бива да им казваме

Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Светлинно лечение в стоматологията

В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Инфрачервени лъчи Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инф...

Изберете подходящи цветя за балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Начало