ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Чорба от агнешко месо със спанак
Продукти за 4-5 порции: 300 г агнешко месо, 250 г спанак, 3 с.л. олио, 1 връзка пресен лук, 2 домата /или 1 ч.л. доматено пюре/, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1-2 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим в 1,5 л подсолена вода. Когато започне да омеква, прибавяме спанака, който сме попарили с вряла вода и сме го нарязали на ивички. Отделно в олиото задушаваме ситно нарязания лук, към който прибавяме обелените и настъргани или размитото в 1 к.ч. топла вода доматено пюре/. Разреждаме сместа с 1 ч.ч топла вода и я сипваме в чорбата. Преди да отстраним от огъня, застройваме чорбата с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и сме смесили с препеченото брашно. Накрая прибавяме разтопеното масло и поръсваме с черен пипер.
Свинско с кашкавал
Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо, 1 кг картофи, 2-3 скилидки чесън, 150 г кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки, а месото нарязваме на кубчета. Нареждаме ги на последователни пластове в пръстен съд /или от йенско стъкло/. Поръсваме всеки пласт със сол, черен пипер, счукан чесън и настърган кашкавал. Заливаме ястието с виното, смесено с 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме с капак или покриваме с алуминиево фолио и печем около 2 часа в умерена фурна. След това отстраняваме капака, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме ястието в съда, в който е приготвено.
Сладкиш с вишни
Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 1 опаковка маслени бисквити, 500 г добре узрели вишни, 2 пакетчета сирене крема, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тавичка. Слагаме начупените на едро бисквити и разбъркваме добре, за да поемат маслото. Разстиламе ги на равномерен пласт и отгоре нареждаме изчистените от костилките вишни. Разбиваме сиренето с миксера, прибавяме яйцата едно по едно, а накрая - захарта и ванилията. Разбиваме, докато се получи пухкава смес. Изсипваме я върху вишните. Печем сладкиша в умерена фурна. След като поизстине готовият сладкиш, нарязваме го на пастички.
ВЕЧЕРЯ
Талиатели със сметанов сос
Продукти за 4 порции: 400 г талиатели, 100 г пушени гърди, 1 с.л. зехтин, 1 ч.ч. сладка сметана, 100 г настърган кашкавал, 1 ч.л. майорана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме талиателите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме гърдите на кубченца и ги запържваме в сгорещения зехтин. В друг съд загряваме сметаната и сипваме в нея настъргания кашкавал. Бъркаме, докато се разтопи. Добавяме пушените гърди и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Разпределяме талиателите в чинии за сервиране, заливаме със сметанов сос и поръсваме с майорана.
Пияни плодове
Прoдукти: 400 г диня, 2 портокала, 1 лимон, 5 кайсии, 1 киви, 1 бутилка червено вино, 1 к.ч. черешов ликьор, 100-150 г захар, 100 мл вода.
Нaчин на приготвяне: В тенджера кипваме захарта с водата,нарязания на парченца лимон и единия портокал. Разбъркваме, за да се разтвори захарта. Оставяме 4-5 минути да ври, пресипваме в голям съд ,а след като изстине, добавяме виното и алкохола. Почистваме останалите плодове, пускаме ги в течната смес и всичко разпределяме в чаши, които оставяме на хладно за около 2 часа.
Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...
Покупката на мебели е събитие за дома. Качествените от тях ще ни послужат няколко години, а понякога може и десетилетия. Но когато се разделяме с прилична сума пари, искаме да знаем от какво е направе...
Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...
Бухти-кравайчета Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар,...