Още рецепти » 23 март

 23 март

ЗАКУСКА

Бърза закуска

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Замесваме по-меко тесто от киселото мляко, сиренето, содата и брашното. Разделяме тестото на 16 топки, които нареждаме в намаслена тавичка. С палец оформяме вдлъбнатина във всяка от топките. Слагаме във вдлъбнатините по парченце масло и печем за кратко време в силна фурна само на долен реотан. Сервираме закуските топли.

ОБЯД

Млечна супа с орехи

Прoдукти: 1 глава лук, 3 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 ч.ч. прясно мляко, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязани орехови ядки, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и целината на ситно и заедно със счукания чесън ги запържваме в разтопеното масло. След 2-3 мин намаляме огъня, прибавяме брашното и също го позапържваме. Наливаме постепенно бульона и млякото, изчакваме супата да заври и сипваме орехите. Захлупваме и варим 20 мин на умерен огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разсипваме готовата супа по чиниите и поръсваме с натрошеното сирене.

Гола мусака

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 глава лук, 2-3 чушки, 2 картофа, 2 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 2 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с каймата. Когато лукът стане златист, слагаме ситно нарязаните чушки и нарязаните на кубчета картофи. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз, черен и червен пипер. Разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Наливаме топла вода, която да покрие продуктите и печем в умерено загрята фурна. Заливаме готовата мусака със смес от разбитите яйца, брашното и млякото и печем, докато хване златиста коричка. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и държим във фурната колкото да се разтопи кашкавалът.

Шоколадови квадратчета

Прoдукти: 2 яйца, 1 ванилия, щипка сол, 175 г изпечени и счукани орехи, 50 г брашно, 50 г захар, 120 мл захарен сироп, 75 г настърган натурален шоколад, 3 с.л. масло, 16 разполовени орехови ядки за украса

Нaчин на приготвяне: Застиламе кръгла форма за печене с диаметър 20 см с намаслена домакинска хартия. Включваме фурната на 160°С. В купа смесваме яйцата, ванилията и солта. В друга купа избъркваме брашното и счуканите орехи. Правим лек захарен сироп от 100 мл вода и захарта. Сваляме от котлона и разбъркваме в него настъргания шоколад и брашното. Оставяме сместа да поизстине. Разбъркваме я с яйчената смес, а после всичко избъркваме с брашното и орехите. Изсипваме в тавичката и печем 35 мин. Изключваме фурната и оставяме печивото да постои 10 мин. Нарязваме го на квадратчета и всяко украсяваме с орехова ядка.

ВЕЧЕРЯ

Пилешки дробчета в гювечета

Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от мазнината и задушаваме в нея под капак ситно нарязания лук и пилешките дробчета, докато омекнат. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и задушаваме още десетина минути. Отделно в останалата мазнина изпържваме картофите. Разпределяме дробчетата в 6 гювечета, отгоре слагаме изпържените картофи, я най-отгоре нареждаме резенчета лимон. Печем десетина минути в силна фурна и поднасяме ястието топло.

Крем с плодов сок

Прoдукти: 4 ч.ч. червен плодов сок, 1 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, бадеми, плодове

Нaчин на приготвяне: Кипваме сока със захарта и щипка сол. Разбъркваме на гладка кашичка брашното с малко хладка вода и на умерен котлон сгъстяваме крема. Изливаме го в намокрена форма, оставяме го да изстине, обръщаме в десертна чиния и украсяваме с плодове по избор и бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., I част.

АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...

Антибиотиците и алергията

Както и много други лекарства, антибактериалните препарати може да предизвикат различни нежелателни реакции при техния прием, преди всичко токсични, както и лекарствена алергия. Алергичните реакции къ...

ЙОД – внимание бременни!

Този химически елемент е жизненоважен за всички функции на организма, защото участва в синтеза на най-важните управляващи го хормони. Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жле...

Запознайте се с каламондина

Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от ...

Начало