Още рецепти » 30 октомври

 30 октомври

ЗАКУСКА

Баница с праз и гъби

Прoдукти: 500 г готови кори, 250 г пресни гъби, 5-6 стръка праз, 2 яйца, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите. Нарязваме ги на филийки и ги сваряваме в подсолена вода. Почистваме праза, нарязваме го на тънки кръгчета и го запържваме в 3-4 с.л. мазнина. Прибавяме гъбите и също ги позапържваме. Отстраняваме сместа от огъня и я подправяме с черен пипер и сол. Изчакваме да изстине и прибавяме разбитите яйца. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори като ги ръсим с олио, а през 2 кори слагаме част от плънката. Най-отгоре поръсваме баницата с останалото олио и я печем в умерено силна фурна.

ОБЯД

Крем супа от месни изрезки и зеленчуци

Продукти за 4 порции: 200-250 г месни изрезки, 2 връзки корени за супа, 2-3 картофа, 4-5 гъби, 1 с.л. ориз, 1 филия бял хляб, 1 ч.л. краве масло, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера месните изрезки, корените за супа, обелените и нарязани картофи и сол на вкус. Заливаме с 5 ч.ч. студена вода, кипваме и варим 10 мин. Прибавяме трохите хляб и ориза. Когато се сварят, изваждаме продуктите от тенджерата, прекарваме ги през месомелачка, а след това ги пасираме. Връщаме ги отново в бульона, прибавяме черен пипер и сол на вкус и варим още 20 мин. Отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитото яйце. Преди да я поднесем, прибавяме маслото и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Телешко със зеленчуци

Прoдукти: 1кг телешко месо, 1к.ч. мазнина, 6 моркова, 7 камби, 200г карфиол, 4 домата, 2 глави лук, 1 връзка магданоз, червн пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, морковите на колелца, лука на филийки и ги задушаваме в мазнината. Последоватлно прибавяме към тях нарязаните камби и накъсаният на розички карфиол. След като зеленчуците поомекнат прибавяме червения пипер и 1ч.ч. топла вода. Изсипваме ястието в огнеопорен съд, разстиламе го равномерно и го покриваме с обелените и нарязани на филийки домати и поръсваме с магданоз. Печем на умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Торта с готови ореховки

Прoдукти: 30 средно големи ореховки, 250 мл. прясно мляко, 250 г. пудра захар, 3 яйца, 200 г. масло, 2 ч.л. нишесте, 1 ч.ч. сварено какао

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта на топло, докато побелеят. Размиваме нишестето в малко мляко и с останалото го сваряваме на гладък крем. Бъркаме, докато кремът изстине. Разбиваме омекналото на стайна температура масло на пухкава смес и постепенно, без да прекъсваме биенето, прибавяме яйчения и млечния крем. Прецеждаме свареното какао и го оставяме да изстине. Топим всяка ореховка в какаото като оформяме 3 кръгли тортени пласта. Всеки пласт мажем с крем. Предварително кремът сме разделили на три, като едната част е повече – за отгоре. Последният пласт ореховки подреждаме с долната страна нагоре, за да стане повърхността на тортата гладка. Покриваме с последния крем, заглаждаме повърхността с нож и поръсваме с настърган шоколад, кокосови стърготини или какаови пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Пица “Киш Лорен”

Прoдукти: 220 г готово тесто, 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 150 г бекон, 1 малка главичка лук, 100 г настърган кашкавал, 1 с.л. олио, магданоз, сол

Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото и поизпържваме нарязания на кубчета или ивички бекон. Прибавяме наситнения лук и продължаваме да пържим, докато поруменее. Разбиваме яйцето, наливаме при него на тънка струйка млякото, посоляваме, прибавяме наситнения магданоз и разбъркваме. Изливаме тази смес при лучената и щом клокне, я сваляме от котлона. Добавяме настъргания кашкавал. Оставяме сместа да поизстине. Намазняваме плитка тавичка, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре изсипваме лучената смес. Печем 30 мин в умерена фурна.

Гюл кадаиф

Прoдукти: 250 г кадаиф, 2 готови кори за баница, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. орехови ядки, канела; зa сиропа: 3 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода, сок от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе 1 кора за баница и я покриваме с половината от кадаифа. Поръсваме с половината разтопено масло и с половината от ореховите ядки. Завиваме кората на руло, като внимаваме да не се събере кадаифът. Приготвяме по същия начин и втората кора. Нарязваме рулата на парчета с широчина 4-5 см и внимателно ги обръщаме откъм нарязаната страна така, че кадаифът да се вижда отстрани и да остане кората, която се придържа към плънката. Нареждаме така приготвените “розички” в намаслена тава и печем около 30 мин в умерена фурна. Отделно сваряваме гъст сироп от захарта, водата и лимоновия сок и го оставяме да изстине. Заливаме горещите розички със студения сироп и ги оставяме да попиват 2-3 часа. Можем отгоре да ги гарнираме с по половин бадем или шам фъстък или да ги поръсим с кокосово брашно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Металната ограда

Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...

Преди да повикате лекар

Невинаги е наложително при първата болка в стомаха, появата на цирей или на силно главоболие веднага да викате лекар. Без да прилагате самолечение, можете да облекчите състоянието си и евентуално да п...

Да си направим алпинеум

Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...

Как да изберем растения за аквариума

Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...

Начало