ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Доматена кремсупа с макарони
Прoдукти: 150 г дребни макарони, 500 г домати, 1 глава лук, 50 г краве масло, 75 г настърган пармезан, карамфил, черенен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни кубчета и ги сипваме в тенджера с разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания лук и подправяме с карамфил, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме, докато продуктите омекнат, изчакваме сместа да изстине и пасираме на гладко пюре. Наливаме 1 л топла вода и възвираме на огъня. После добавяме макароните и варим, докато омекнат. Поднасяме готовата супа, поръсена с настърган пармезан.
Кюфте върху зеленчуци
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 500 г картофи, 500 г пиперки, 500 г домати, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 яйце, 1 с.л. кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме картофите, пиперките и доматите, нарязваме ги на кръгчета и ги разстиламе на дъното на тавичка, намазана обилно с мазнина. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме към каймата заедно със счукания чесън, яйцето, киселото мляко, 2-3 с.л. вода, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре, за да получим пухкава смес. Прибавяме ситно нарязания магданоз, оформяме голямо кюфте и го разстиламе върху зеленчуците. Заливаме ястието с олиото и го печем в предварително загрята умерена фурна.
Руло с извара
Прoдукти: 750 г брашно, 100 г захар, 25 г мая, 1 яйце, 2 чаени чаши прясно мляко, 25 г стафиди, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 1 кафена чаша изцедено кисело мляко, 3 супени лъжици разтопено масло, 2 яйца, 150 г стафиди, 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка канела.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното с прясното мляко, прибавяме захарта, яйцето, маята, стафидите и солта. Омесваме добре тестото и оставяме да втасва. В подходящ съд смесваме изварата, киселото мляко, маслото, яйцата, стафидите, захарта и канелата. След 30 мин. разточваме тестото на кора с дебелина 0,5 см. Отгоре разстиламе приготвената плънка и завиваме на руло.
ВЕЧЕРЯ
Крамолинска манджа
Прoдукти: 4 яйца, 4 печени чушки, 4 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1 с.л. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 100 г сирене, 1 л вода, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме в тенджерата олиото и маслото и запържваме червения пипер. Наливаме водата и изчакваме да заври. Разбиваме яйцата с брашното и при непрекъснато бъркане ги сипваме във врящата вода. Изчакваме ястието да се сгъсти, прибавяме нарязаните на ивички чушки и посоляваме на вкус. Варим още малко и отстраняваме от огъня. Разпределяме по чиниите за сервиране и поръсваме с натрошено сирене и ситно нарязан магданоз.
Суров крем с кайсии
Прoдукти: 500 г кайсии, 2 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели кайсии, обелваме ги, почистваме ги от костилките и ги претриваме през телено сито. Отделно разбиваме на гъст сняг белтъците заедно с пудрата захар. Постепенно прибавяме към тях кайсиевото пюре. Продължаваме да бием сместа интензивно и продължително, докато получим лек пухкав крем. Поднасяме крема в стъклени чинийки, гарниран с леки бисквити.
Настъпи ли месец март, вече сме настроени за пролетта. За любителите на кактуси това е едно ново начало за грижи и радости. Цъфтящите през лятото видове цяла зима са били в истинска почивка. В избен...
Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...
Клематисите са увивни храсти или полухрасти, които се закрепят с помощта на видоизменени листни дръжки. Те достигат до 15-20 м височина. Листата са срещуположно наредени, прости или сложни, съставе...