ЗАКУСКА
Катми
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.
ОБЯД
Супа от кайма и спанак
Прoдукти: 150 г кайма, 500 г спанак, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. олио, 2 щипки смлян джинджифил, 1-2 зърна анасон.
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера 2 л вода. Замесваме каймата с джинджифила, малко сол и счуканите анасонови зърна. Сипваме и мъничко вода. Оформяме 15-20 по-едри топчета. Нарязваме спанака на едро, след което го бланшираме, като го потапяме няколко пъти последователно в топла и студена вода. Когато водата заври, пущаме едно по едно топчетата и ги оставяме да се варят на силен огън 20 мин. Пет минути преди да я отстраним от огъня, добавяме спанака, останалата сол и олиото. Готовата супа пресипваме в дълбока купа и сервираме гореща.
Ловджийска яхния
Прoдукти: 500 г месо, 200 г пушена сланина или пушени гърди, 200 г наденица, 4 глави лук, 2 моркова, няколко гъби, 3-4 домата, 2 ч.л. доматено пюре, 1 люта чушка, 2 с.л. брашно, магданоз, сол, няколко капки коняк, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме половината от сланината на дребно и леко я запържваме. В отделна мазнина запържваме леко месото и наденицата, нарязани на порции. В същата мазнина задушаваме ситно нарязаните лук и моркови. Поръсваме с брашно и разбъркваме с размитото в малко хладка вода доматено пюре. Прибавяме месото и загрятата сланина. Заливаме ястието с вода или бульон и варим на тих огън. Когато месото поомекне, прибавяме нарязаните гъби и домати, лутата чушка и останалата част от сланината, нарязана на парченца. Подправяме на вкус със сол и черен пипер и слагаме във фурната за около 20 минути. Нкрая поръсваме с коняка и ситно нарязания магданоз и се поднасяме.
Сладкиш с портокалови кори
Прoдукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 портокала, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиваме с миксер. Към тях прибавяме постепенно олиото, сока от портокалите и настърганите на ситно ренде портокалови кори, брашното с разбъркания в него бакпулвер, като редуваме малко олио, малко сок, малко брашно и така, докато се разбъркат всички продукти. Сместа изсипваме в намаслена тава и върху нея поръсваме смлените орехи. Печем в умерена фурна (180°С).
ВЕЧЕРЯ
Котлети с кашкавал
Прoдукти: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.
Косовска баклава
Прoдукти: половин пакет готови кори, 500 мл олио, 1 л вода, 1 кг захар, 200 г кокосови стърготини, 200 г счукани на едро или нарязани орехови ядки, 200 г стафиди, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. газирана вода
Нaчин на приготвяне: Разделяме корите на две, като намасляваме пластовете (можем да използваме кокосова мазнина). Объркваме продуктите за плънката, разпределяме ги в края на корите, навиваме стегнато и разполагаме в подмазана тава. Сгорещяваме олиото, заливаме отгоре и печем в предварително загрята фурна 20-30 минути. Приготвяме сироп от захарта и водата, който ароматизираме с няколко щипки лимонена киселина (малко ром, коняк, есенция или друго по избор). Разливаме студения сироп върху топлата баклава.
Добре е уединеният кът да се разположи на място, защитено от вятър и любопитни погледи, например около гъсти храсти или ниски силно разклонени дървета. Разбира се, не във всяка градина има такива усло...
Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...
Ползата от тяхното прилагане е голяма, усилията - минимални, резултатът - повече от блестящ. Сигурни сме, че нашите съвети за идеални и не толкова идеални домакини, желаещи да постигнат съвършенството...
Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...