ЗАКУСКА
Пържени козуначени филии
Прoдукти: 1 престоял козунак, 5 с. л. мармалад, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 5 с. л. пудра захар, масло за пържене, плодова есенция.
Нaчин на приготвяне: Козунака нарязваме на филии, които мажем с мармалад и слепваме по две. Яйцата разбиваме с 3 с. л. пудра захар, прибавяме млякото и есенцията. Потапяме филиите в панировката и ги изваждаме бързо, за да останат цели. Изпържваме ги веднага в сгорещеното масло от двете страни. Сервираме козуначените филии топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа с ориз
Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с брашното. Прибавяме ориза, заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. Щом оризът омекне, прекарваме през решетка, разреждаме по желание с гореща вода и варим още няколко минути. Накрая поръсваме със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.
Зрял фасул с пържен лук
Прoдукти: 800 г сварен зрял фасул, 6 глави лук, 5-6 с.л. зехтин, 500 мл вода, 1-2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го нарязваме на тънки филийки, които раздробяваме на пръстенчета. Запържваме го в сгорещената мазнина. Щом стане златист, посоляваме, подправяме с черен и червен пипер и отстраняваме от огъня. В глинен гювеч нареждаме последователни пластове от лук и фасул, като завършваме с пласт лук. Наливаме водата и мазнината от пърженето и печем 30 мин в умерено загрята фурна.
Лесно парфе
Прoдукти: 1 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 яйца, 2 с.л. сметана.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 2 с.л. хладка вода. В тенджера загряваме 3 ч.ч. вода и сипваме в нея нишестяната кашица. Варим само 2 мин и наливаме прясното мляко и разбитите със захарта жълтъци. Слагаме съда на слаб огън и бъркаме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине. Съединяваме изстиналата смес с разбитите със сметаната белтъци, разбъркваме много добре и слагаме парфето за 4 часа в камерата на хладилника, за да замръзне.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал на тиган
Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 филийки, които потапяме в студена вода и след това овалваме в брашното. Изпържваме ги на умерен огън в сгорещеното масло.
Сладолед с конфитюр
Прoдукти: 1 кг ванилов сладолед, 200 г конфитюр от касис, 200 г малки ореховки, 100 мл ликьор от вишни, 20 бадема.
Нaчин на приготвяне: Конфитюра и чашите за сладолед слагаме 1 час предварително в хладилника. Ореховките потапяме в ликьора, а бадемите обелваме и изпичаме в слаба фурна. На дъното на всяка чаша слагаме 2 лъжици сладолед с 2 ореховки в средата, заобиколени с конфитюр. Покриваме със сладолед и украсяваме с печени бадеми. Сервираме сладоледа веднага.
Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...
Отглеждането на цветя от семена не е само процес, който доставя огромно удоволствие на всеки цветар, но понякога е и възможност да получи нов сорт. Никак не е за пренебрегване и фактът, че това е и ев...
Често се наблюдава в практиката нараняване на роговицата при носене на контактни лещи от чуждо тяло, попаднало между лещата и рогов...
Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата кисел...