Още рецепти » 02 декември

 02 декември

ЗАКУСКА

Голяма палачинка

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.

ОБЯД

Супа с грис и карфиол

Продукти за 4 порции: 1 малка глава карфиол, 3-4 с.л. краве масло или маргарин, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. грис, копър, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме и пасираме. В маслото запържваме гриса до зачервяване, прибавяме бульона от варенето на карфиола и прясното мляко. Подправяме със сол, сипваме пасирания карфиол и ситно нарязания копър и слагаме на огъня за 10 мин. Поръсваме с черен пипер и поднасяме супата с пържени хлебни кубчета.

Калкан със сланина и зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 калкан /около 1 кг/, 200 г сланина, 2-3 моркова, 1 глава лук, 100 г гъби, 1 парче целина, половин лимон, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.ч. сухо бяло вино, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калкана. Нарязваме го на порции и го посоляваме. Нарязваме сланината на тънки филийки и покриваме с тях дъното на малка тавичка. Отгоре разстиламе ситно нарязаните лук и целина, нарязаните на парченца гъби, нарязаните на колелца моркови. Поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Нареждаме отгоре парчетата риба. Върху рибата слагаме нарязаното на люспици масло и тънки кръгчета лимон. Заливаме с виното, захлупваме и печем 20 мин в умерена фурна. После махаме капака и допичаме още десетина минути.

Ромски кекс

Прoдукти: 100 г брашно, 100 г захар, 4 яйца, 100 г смлени орехи или лешници, 1 ч. л. какао на прах, пудра захар за посипване.

Нaчин на приготвяне: Омесваме добре всички продукти, слагаме тестото в намазана с масло и посипана с брашно форма и печем при ниска температура. Топлия кекс посипваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Спагети карбонара

Продукти за 4 порции: 400 г спагети, 200 г шунка, 150 г гъби, 100 г краве масло, 3-4 домата, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2-3 яйца, 2 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни парченца и леко я запържваме в 30 г масло. Прибавяме обелените и настъргани домати, както и нарязаните гъби. Задушаваме до омекване. Разбиваме яйцата със сметаната и подправяме със сол и черен пипер. Сипваме сместа в доматения сос, без да кипваме. Сваряваме спагетите, отцеждаме и ги заливаме с останалото сгорещено масло. Разпределяме ги в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Крем “Розов сняг”

Прoдукти: 700 г ябълки, 200 г захар, 2 с.л. ром, 25 г желатин, 250 г сметана, сладкарска червена боя.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Заливаме ги с 1 ч.ч. вода и ги сваряваме. Пасираме ги и прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, захарта и рома. Разбъркваме сместа, докато стане гладка. Разтваряме боята в малко вода и при непрекъснато бъркане я прибавяме към крема, при което крема става бледорозов. Разпределяме го по чашите и гарнираме със сметаната, разбита с 1-2 с.л. захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Победете остеопорозата

Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...

Палма де Майорка - другото име на рая

Прекрасният град Палма де Майорка има население от около 333 хил души. Столицата е заобиколена от едноименен плаж, който е с дължина около 30 км. Плайа да Палма е най-известният плаж в града и винаги ...

Гастроинтестиналната алергия при децата

Гастроинтестиналните алергични реакции към храни и хранителни добавки се срещат при 1 - 3% от децата до 1 г. и при около 0,5% от децата над 1 година. Те винаги са пряко и неизменно свързани с приема н...

Какво представляват флизтапетите?

Причината за многозначността на думата флизолинови (флиз) тапети е неточност в превода. Но пък парадокси в света на тапетите - колкото искаш. Така например, с термина “винилови тапети” е прието да се ...

Начало