ЗАКУСКА
Зеленчукова баница с готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово тесто, 2 картофа, 2 моркова, 1 домат, 200 г гъби, 3 с.л. краве масло, 2 яйца, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Обелваме картофите и заедно с почистените моркови и гъби ги нарязваме на дребно. Задушаваме ги в маслото и 1/3ч.ч. вода, докато останат на мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат, ситно нарязания копър и подправките. Отделно разбиваме яйцата и ги размесваме с настърганото сирене. Прибавяме към зеленчуковата смес и разбъркваме много добре. Разделяме тестото на две и разточваме две кръгли кори. Застиламе с едната дъното на намаслена тавичка, така че краищата на кората да образуват ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втората кора и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица и печем около 30 мин в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Топла пача от овчи дреболии
Продукти за 4-6 порции: 200 г бял дроб, 100 г сърце, 150 г черва, 150 г шкембе, 100 г бъбреци, 3-4 глави лук, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нарязваме овчите дреболии на парченца и ги сваряваме в 1 л вода заедно с цепнатите на кръст глави лук. В отделен съд разбиваме киселото мляко с брашното и го прибавяме към сварените дреболии. Слагаме счуканите с малко сол скилидки чесън, разтопеното краве масло, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус и поднасяме.
Пълнени котлети
Продукти за 5 порции: 1 кг свински котлети, 150 г кус-кус, 150 г гъби, 80 г краве масло, 60 г кашкавал, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 2 печени червени чушки, 50 г брашно, 1 твърдо сварено яйце, 1 сурово яйце, черен пипер, сол
На срещуположната на реброто на котлета страна цепваме с остър нож джобче. Наръсваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме 2/3 от маслото и задушаваме в него нарязаните на ситно лук, моркови и гъби. Оставяме сместа добре да изстине и прибавяме накълцаните на ситно чушки, настъргания на едро ренде кашкавал и наситненото варено яйце. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме добре и прибавяме суровото яйце. Избъркваме повторно. Пълним с тази плънка джобчетата, защипваме ги с метални шишчета или клечки за зъби, овалваме ги в брашното и ги подреждаме в намаслена тавичка. Наливаме много малко водичка /или вино/ и печем в умерена фурна. Отделно сваряваме кус-куса в подсолена кипяща вода, отцеждаме и го подправяме с малко масло. Разпределяме го по порциите като канапе за котлетите.
Сладоледена торта с целувки
Прoдукти: 24 готови целувки, 250 г горски ягоди, 500 г готов сметанов сладолед, 250 г сметана, 45 г пудра захар, 1 ванилия.
Изстудената сметана разбиваме със захарта и ванилията на гъст крем и слагаме в хладилника. Половината от целувките натрошаваме и нареждаме в кръг в чиния за торта. По ръба на кръга нареждаме целите целув-ки (като венец). Непосредствено преди сервиране в празнината изсипваме сладоледа, като правим равноме-рен пласт. Покриваме със сметановия крем. Готовата торта украсяваме с ягодите.
ВЕЧЕРЯ
Панирано филе с подлютен сос
Продукти за 4 порции: 700-800 г свинско месо /или телешко/ от филето, 2 яйца, галета, черен пипер, сол, олио за пържене; зa соса: 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 люта червена чушка, 2 с.л. лимонов сок, 5-6 домата, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нарязваме месото на 8 тънки пържолки, начукваме ги, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Потапяме ги в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги оставяме за 20 мин в хладилник. През това време приготвяме соса. Нарязваме на ситно лука, чесъна и лютата чушка и ги изпържваме в олиото. Прибавяме лимоновия сок, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да поври 15 мин, като от време на време го разбъркваме. След това го изсипваме в широка чиния и до сервирането го държим на топло. Изваждаме панираните филенца от хладилника и ги изпържваме от двете страни до златисто. След това ги отцеждаме от излишната мазнина и ги нареждаме върху соса.
Пяна от френско грозде
Продукти за 4 порции: 1 кг френско грозде, 600 мл вода, сок от половин лимон, 200 г пудра захар, 80 г грис, френско грозде за украса.
Заливаме изплакнатото френско грозде с вряща вода и варим заедно със захарта. Пресоваме гроздето в отделен съд и допълваме до 600 мл с вода. Загряваме, прибавяме гриса и варим при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Охлаждаме като от време на време разбъркваме. Смесваме изстиналата смес с лимоновия сок, разбиваме на пяна, разпределяме в съдове за сервиране и поднасяме веднага.
Туморите при децата са голяма група новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени. Повечето от тях възникват още по време на вътреутробното развитие и тъй като детският организъм се ра...
Той е красив и стабилен. Древен и неизменно актуален. Разнообразен и зареден с енергия. Той си тежи на мястото. А неговото място е в градината. Камъкът е този неодушевен предмет, който изпълва двора...
Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...
Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...