Още рецепти » 09 юни

 09 юни

ЗАКУСКА

Пържени филийки по македонски

Прoдукти:500 г сухи франзели, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, 1 ч.л. кристална захар, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното в малко мляко и при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите яйца, солта и кристалната захар. Потапяме бързо филийките в останалото мляко. След това ги потапяме в яйчната смес и ги пържим в сгорещената мазнина до златисто оцветяване. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Супа от макарони

Прoдукти: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.

Гозба с кайма

Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 1/2 к.ч. олио, 3-4 скилидки чесън, 3 домата (може от буркан), 1 к.ч. кисело мляко, червен пипер, щипка чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното олио запържваме до златисто ситно нарязаните лук и чесън. Слагаме настърганите (нарязаните на ситно) домати, червения пипер, чубрицата и задушаваме 20 минути под похлупак на тих огън. Добавяме каймата и киселото мляко и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато стане готово.

Хлебен десерт

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 40 г краве масло, 2-3 с.л. пудра захар, 2-3 с.л. стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1-2 щипки канела, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на 8 тънки филийки. Намазваме половината от едната страна с тънък слой масло. Нареждаме ги откъм ненамазаната страна в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе стафидите и покриваме с останалите филии. Разбиваме яйцата с млякото и захарта, ароматизираме с ванилията и лимоновата кора и заливаме десерта. Слагаме тук там парченца масло и печем в гореща фурна до порозовяване. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар, смесена с канелата.

ВЕЧЕРЯ

Картофени банички

Прoдукти: 6 средно големи картофа, 300 мл прясно мляко, 60 мл олио, 3 яйца, настъргано индийско орехче, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме обелените картофи в подсолена вода до омекване, пресоваме и ги смесваме с прясното мляко, жълтъците и настърганото индийско орехче. Разбъркваме добре и съединяваме с разбитите на твърд сняг белтъци. Оформяме банички, които пържим в сгорещено олио.

Овесени ядки Поридж

Прoдукти: 4-5 с.л. овесени ядки, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, 1 с.ч. счукани орехови /или бадемови/ ядки, 3 с.л. пудра захар, 1 яйце, настъргана лимонова кора, канела.

Нaчин на приготвяне: Заливаме овесените ядки с кипяща подсолена вода, отцеждаме ги и ги сваряваме с млякото. При постоянно бъркане прибавяме маслото, а след това жълтъка /или цялото яйце/, разбит с пудрата захар, ореховите ядки, канелата и настърганата лимонова кора. Разпределяме десерта на порции и го поднасяме топъл или студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Така – цветето-прилеп

Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници, има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодиш...

Шатра в стаята!

Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от н...

Грудкови бегонии украсяват дома

Бегониите – този океан от неописуеми форми и багри на цветове и листа включва около 1000 вида. Те биват тревисти многогодишни растения, ниски храсти или полухрасти, та дори и лиани. Кореновата им сист...

Лечимо ли е кривогледството?

Кривогледството е по-често изразено при далекогледство на очите и то при по-високи степени на далекогледство. В тези случаи окото се напряга повече, за да се съсредоточи върху даден предмет. И при тов...

Начало