ЗАКУСКА
Тиганици с шунка
Прoдукти: 200 г шунка, 1 к.ч. брашно, 50 г краве масло, 5 яйца, 1 к.ч. заквасена сметана, 3 с.л. настърган пармезан (или друго твърдо сирене), индийско орехче, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло с малко сол до получаването на пяна. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме жълтъците, брашното, сметаната, ситно нарязаната шунка, настърганото сирене и подправките. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изпържваме тиганиците в сгорещеното олио и ги поднасяме върху листа от зелена салата.
ОБЯД
Кремсупа от пиперки
Продукти за 4 порции: 500-600 г зелени пиперки, половин стрък праз /или половин глава лук /, 30 г краве масло, 2 с.л. натрошено сирене, 1 ч.л. брашно, 2-3 с.л. прясно мляко, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките на едро и ги задушаваме в малко вода, докато омекнат. Претриваме ги през сито и ги заливаме с бульона. Загряваме маслото на огъня и пускаме в него натрошеното сирене. Малко по-късно прибавяме брашното и разреденото пюре от пиперките. Варим супата 10 мин на тих огън. Преди да поднесем прибавяме млякото и поръсваме със ситно нарязани магданоз, копър и праз.
Задушена риба с праз и ябълки
Продукти за 4 порции: 800 г филе от риба, 3 стръка праз, 2 кисели ябълки, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. доматен сок, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на тънки парченца, поръсваме с оцет и сол и оставяме да престоят 1 час. Настъргваме ябълките и ги смесваме с праза, нарязан на колелца. Посоляваме и разстиламе половината от сместа на дъното на тенджерата. Нареждаме отгоре рибата и покриваме с останалата част от сместа. Наливаме олиото, захлупваме и задушаваме на умерен огън. След 10 мин прибавяме доматения сок, намаляме огъня и задушаваме още 20 мин. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Сребърен кекс
Прoдукти: 6 белтъка, 150 г захар, 1 пакетче краве масло, 150 г брашно, 2 ванилии, 1 с.л. ром или коняк.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото на стайна температура масло с половината от захарта, докато бухне и побелее. Пресяваме брашното 2-3 пъти, за да поеме въздух. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг. Към разбитото масло прибавяме ванилията и рома, лъжица по лъжица сипваме брашното, а накрая смесваме с белтъците като съвсем леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна, която не отваряме в началото на печенето. Поднасяме кекса, обилно поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Задушена наденица в доматен сос
Продукти за 2 порции: 200-300 г ловджийска или македонска наденица, 2-3 с.л. мазнина за пържене, 1 ч.ч. доматен сок, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, дафинов лист, 1 ч.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, магданоз, сол, 1 с.л. ром или коняк, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаната на парчета наденица, запържваме, заливаме с доматен сок и кипваме заедно с черния пипер и дафиновия лист. Прибавяме брашното, размито в студена вода, и чесъна. След 5-6 мин отстраняваме от огъня, заливаме с коняка и похлупваме плътно с капак. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз и парченца масло.
Десерт от круши
Прoдукти: 4 круши, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. десертно бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. желе от червени плодове /ягоди, череши, вишни или малини/.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на половинки и ги почистваме от семената. Нареждаме ги в тенджера под налягане и ги поръсваме със захарта. Смесваме желето с виното и лимоновия сок, разбъркваме добре и заливаме крушите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 4-8 мин в зависимост от големината и твърдостта на крушите. Поднасяме ги гарнирани с разбита сметана или с белтъчен сняг.
Добиването на вода от собствени водоизточници е популярно у нас в населените места, които не са водоснабдени или имат проблем с редовното подаване на вода. В тези случаи най-често се разчита на подзем...
Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...
Както и много други лекарства, антибактериалните препарати може да предизвикат различни нежелателни реакции при техния прием, преди всичко токсични, както и лекарствена алергия. Алергичните реакции къ...
Бадемови бисквити Прoдукти: 1 ч.ч. обелени и смлени бадеми, 2 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 25 обелени цели бадеми. Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените бадеми с белтъците и разбиваме, докато ...